Számos újdonságot és programot kínál a 8. Csíkszeredai Könyvvásár

Fodor Sándor-emléksarkot is kialakítanak a május 11-14. között zajló 8. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyen számos újdonsággal várják a felnőtteket és gyerekeket – jelentette az MTI kiküldött tudósítója, Pap Melinda.

 

A székelyföldi városban a négynapos könyvünnepnek az Erőss Zsolt Aréna ad otthont. A programok két helyszínen zajlanak: a vásártér színpadja mellett az aréna emeletén Fodor Sándor-emléktermet rendeznek be, amely a Csíkszeredában született író, műfordító kolozsvári dolgozószobáját idézi.

 

Kiállítják az író személyes tárgyait

 

A tervek szerint az író alkotói sarkát – íróasztalával, karosszékével, személyes használati tárgyaival, metszetekkel és képekkel, valamint könyvtárának egy részével – a csíkszeredai városházán rendezik majd be, előtte azonban bemutatják egy reprezentatív részét a könyvvásáron. “Az olvasók beülhetnek az író karosszékébe, olvashatnak az íróasztalánál, megérinthetik személyes tárgyait” – áll a közleményben, mely szerint a megnyitón az író lánya, Fodor Eszter is részt vesz, és egy Fodor Sándorról készült friss dokumentumfilmből is láthatók részletek.

 

Pillanatkép a 2022-es rendezvényről (Fotó: Facebook/ Csíkszeredai Könyvvásár)

 

A megnyitót különböző időpontban tartják a gyermekek és a felnőttek számára. A kicsiket május 11-én 11 órától Zalán Tibor Babérkoszorú díjas író várja, majd gyerekprogramok következnek. A felnőtt látogatóknak ugyanaznap 19 órakor Ferenczes István Kossuth-díjas költő, író mond köszöntőbeszédet, majd Arghezi-Ergézi című kötetéről tartanak beszélgetést.

A gyerekek a négy nap alatt találkozhatnak André Ferenc, Lackfi János, Tasi Katalin író-költőkkel, Dániel András, Kürti Andrea illusztrátorokkal, valamint Tomos Tünde és Szabó Imola Julianna illusztrációit is megtekinthetik, de foglalkozásokon is részt vehetnek. A Csodaceruza, a Cimbora és a Napsugár gyermeklapok szerkesztői az óvodások-kisiskolások mellett a pedagógusoknak, szülőknek is készülnek foglalkozásokkal.

A Z-generációt André Ferenc, Horváth Benji és Kemény Zsófi várja zenés könyvbemutatóra, slam poetry estre, és alternatív irodalomóra is lesz.

 

Pódiumbeszélgetés és könyvbemutató

 

A felnőttprogramok között szerepel Karácsonyi Zsolt Belső tízezer című regényének bemutatója, valamint egy Markó Béla, Kovács András Ferenc és Várady Szabolcs részvételével zajló pódiumbeszélgetés. Utóbbi két szerzőnek az új kötetét is bemutatják, akárcsak Tompa Gábor Színháztól színházig című könyvét.

A kortárs erdélyi írók és költők új alkotásai is kaphatók lesznek, többek között bemutatják az Erdélyi Szép Szó legfrissebb, Lövétei Lázár László által szerkesztett kötetét, de a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat, László Noémi és Botházi Mária is jelen lesz.

 

Tavaszi hangulat Csíkszeredában (Fotó: Héjja Árpád)

 

Juhász Anna is neves szerzőkkel és programokkal érkezik Csíkszeredába, a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében többek között Visky András Kitelepítés című regényét mutatják be.

Udvaros Dorottya, Hrutka Róbert és Juhász Anna zenés irodalmi esten lép fel, de Lackfi Jánossal, Lackfi Dorottyával és Sinha Róberttel is találkozhatnak a csíkszeredaiak.

Záróeseményként Gryllus Dániel dalsorozatát hallhatják Weöres Sándor költői prózája alapján, Gryllus Samu zenei vezetésében.

 

Helyi nevezetesség – A Márton Áron-szoborcsoport (Fotó: MTI/ Veres Nándor)

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Csíkszereda sétálóutcája (Kép forrása: terjhazavandor.ro)

Kövessen minket a Facebookon is!

(Megjelenés eredeti dátuma: 2023. május.11.)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek