Száműzhetik Pozsonyból a játéktermeket

Pozsony város önkormányzata kész napirendre tűzni a játéktermek kitiltásáról szóló javaslatot, amely egyúttal újabb kaszinók és játéktermek létrehozását is tiltaná – közölte Peter Bubla, az önkormányzat szóvivője.

Az ötlet egy civil kezdeményezéstől (Zastavme hazard – Állítsuk meg a hazárdjátékot) származik, amelynek aktivistái a választás napján is kinn voltak az utcákon. Mintegy 105 ezren írták alá a petíciót, amely messze meghaladja a nemrégiben szigorított jogszabály által előírt nagyjából 57 ezer aláírást. Ez tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen az aláírásgyűjtők gyakorlatilag a választási helyiségek ajtajában várták a polgárokat.

A tiltással kapcsolatban a játékterem-tulajdonosok leszögezték, rengeteg pénztől esne el a városi költségvetés, ha kitiltanák őket Pozsonyból, ugyanakkor az önkormányzat szerint a mintegy 2,5 millió eurós kiesés nem érné sokként a várost. Hiszen nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan, a lejáró bérleti szerződések szerint, csökkennének a bevételek.

Bubla szerint a fenti összeg körülbelül 8 tized százalékát teszi ki a város költségvetésének, ráadásul nem is lenne nehéz pótolni, mondja a szóvivő. Bubla a kintlévőségek hatékonyabb behajtását nevezte meg lehetőségként.

Az aktuális petíciót még 2019 őszén indították, a kezdeményezés mögé beállt Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo, több városrész polgármestere, illetve képviselője is.

A választások napján nem csak a civil aktivisták, hanem a kaszinósok érdekvédelmi szövetsége is aláírásokat gyűjtött egy “ellenpetícióhoz”. Szóvivőjük szerint a játéktermek alkalmazottai álltak be aláírásgyűjtőnek. Dominika Lukáčová elmondta Pozsonyban így is harmadára csökkent a játéktermek “hozzáférhetősége”, így nem a teljes tiltás, hanem az szabályozás lenne a megoldás.

Forrás: ma7.sk

Fotó: pixabay.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek