Száz bodrogközi recept és háziasszony

A Bodrogközben élő Simon Lívia, valamint az Erdélyben, azon belül Baróton tevékenykedő Demeter László múzeumigazgató jó barátságot ápolnak. Ennek köszönhetően merült fel bennük annak az ötlet: jó lenne, ha a baróti Tortoma Könyvkiadó kiadásában megjelenne egy bodrogközi térségi receptkönyv

„Alsó- és Felső-Bodrogköz minden települését meglátogatom azzal a céllal, hogy legalább egy helyi receptre szert tegyek. A gyűjtést már elkezdtem, bár a járvány akadályozta a munkámat, hiszen nem tudtam mindig a tervek szerint haladni. Egyelőre 20 recepttel rendelkezem.”– kezdi mondandóját Simon Lívia, akiről tudni kell, hogy nem a Bodrogköz szülötte.

Egy képeskönyv készül, amelybe a fotókat a leányom készíti. Esetünkben nemcsak a recept érdekes számunkra, hanem az is, hogyan gondolkodnak a XXI. század háziasszonyai, milyen eszközökkel dolgoznak konyháikban. Nem határoztuk meg az ételeket közelebbről, szívesen fogadunk akár egy elő- vagy egy húsétel, egy tészta vagy egy sütemény receptjét is. Mindig ér meglepetés: most hallottam először például a sódarciberéről vagy az özvegybélesről” – teszi hozzá Simon Lívia.

Bár nincs terminushoz kötve, a tervek szerint a karácsonyi vásárkor már lapozgatható lesz a kiadvány. „A grafikai munkák, a szöveg összefésülése, a lektorálás a könyvkiadó feladata, akik a kiadás költségeit megelőlegezik számunkra, mi pedig az eladott példányok bevételéből fizetjük majd azt vissza. Közben arra is rájöttem, hogy tájainkon a férfiak is remek szakácsok, ezért az ő főzőtudományuktól sem zárkózom el, legfeljebb 50 bodrogközi recept férfiasan címmel egy újabb szakácskönyvet is elkészítünk” – ígéri Simon Lívia.

Kiemelt képünk illusztráció!

Kövessen minket: Facebook

Külhon| Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek