Száz éves harangszót közvetít a rádió

A kunszállási harangok szólnak majd a rádióban, hiszen a kunszállási Kármelhegyi Boldogasszony római katolikus templom harangjait száz évvel ezelőtt, 1921-ben szentelték fel

A jeles évforduló apropóján a település felvette a kapcsolatot a Kossuth rádió munkatársaival, így kerülhet adásba július 12-én, hétfőn délben (11.56-kor) a kunszállási harangszó a hozzá kapcsolódó ismertetővel együtt a Kossuth rádióban. A felvételt július 18-án, vasárnap délben (11.56-kor), a templombúcsú napján megismétlik. A harangszó hozzátartozik a kunszállási emberek hétköznapjaihoz és ünnepeihez egyaránt. Imára hívja a híveket, örömre és gyászra figyelmeztet.

A kunszállási templomot 1896. július 19-én Agács János félegyházi apátplébános hatezer hívő jelenlétében szentelte fel. A templom harangjait azonban 1916. szeptember 20-án egy kivételtől eltekintve elhurcolták. Az új harangokra több mint öt évig kellett a puszta népének várnia, melyeket 1921. szeptember 18-án Csontos Ferenc hozta el az állomásról a templom elé, ahol Toldi Jenő félegyházi esperes végezte a felszentelést. A megáldás után felvonták a toronyba az új harangokat, amelyet az ünnepélyes szentmisét követően meg is szólaltattak. A harangokat Szlezák László Budapesten öntötte 94 850 koronáért, ezt az összeget a puszta hívei adták össze – tette közzé a BAON pénteken.

 

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek