Századvég felmérése: A magyarok többsége elítéli a vandalizmust

A magyar lakosság nagy többsége elítéli az ellenzék parlamenti akcióját és a tüntetők agresszivitását.

A szerdai parlamenti napon az ellenzéki politikusok tömény obstrukcióval, fütyüléssel, sípolással és a házelnök fizikai akadályozásával próbálták meg ellehetetleníteni az Országgyűlés munkáját. Az ellenzéki agresszió az utcára is átterjedt, ahol az elmúlt két napban pár száz ellenzéki provokátor őrjöngő csürheként viselkedve “tüntetett“.

Az erőszakos demonstrációk során a CEU genderszak krémje megpróbált betörni a Fidesz Lendvay utcai székházába, a Parlamentbe, megkísérelték felgyújtani az Ország Karácsonyfáját, a rendőrök ellen fordultak, melynek eredményeképpen több rendőr megsérült.

A Századvég friss felmérése az ellenzék akciójának és a tüntetéseken történtek társadalmi megítélését vizsgálta.

A megkérdezettek 92 százaléka hallott arról, hogy ellenzéki politikusok a szerdai ülésen megpróbálták megakadályozni az Országgyűlés munkáját. A kutatási eredmények emellett arról tanúskodnak, hogy a magyar lakosság döntő többsége (60 százaléka) nem tartja elfogadhatónak, hogy az ellenzék ilyen módon próbálta akadályozni a parlament munkáját.

A tüntetésekkel kapcsolatban kiderült, hogy a válaszadók jelentős többsége elítéli a tüntetők agresszivitását. A megkérdezettek 83 százaléka nem tartja elfogadhatónak az utcai erőszakot és a rendőrök ellen irányuló agressziót egy ilyen tüntetésen. Az agressziót nem csak a magukat jobboldalinak, hanem a magukat baloldalinak vagy középen állónak valló választók döntő része is elítéli (jobboldali – 89%, baloldali – 73%, középen álló – 82%).

Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. december 13-14-én, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek