Századvég: nagyon biztató eredménnyel zárult a Putyin-Orbán-találkozó

Hortay Olivér a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetőjének értékelése szerint nagyon biztató eredménnyel zárult Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök keddi moszkvai tárgyalása.

 

Hortay Olivér az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy az Európában kialakult energiaválság miatt a felelős kormányoknak, országoknak el kell kezdeniük megvizsgálni, hogy a következő fűtési időszakban honnan biztosítják földgázellátásukat.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nagy valószínűséggel megkapja az igényelt plusz egymilliárd köbméter földgázt Oroszországtól, a Századvég üzletágvezetője az orosz elnöknek a találkozó után tett kijelentéseit idézte, amely szerint Magyarországon nem lesznek ellátásbiztonsági problémák.

A kérdésben április elejére várható eredmény – mondta Hortay Olivér, a magyar kormányfő szavait is idézve, aki szerint “nagyon közel van a megállapodás”.

Hozzátette: tavaly decemberben egyes országokban a tízszeresére emelkedett a földgáz ára, ehhez képest Magyarország az Oroszországgal kötött hosszú távú, 2036-ig szóló gázellátási szerződés értelmében a piaci árnál sokkal olcsóbban tudja beszerezni az energiahordozót. Utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin nyilatkozata szerint Magyarország a piaci árak ötödéért jut az orosz földgázhoz.

Hortay Olivér közölte azt is, hogy a hosszú távú szerződés értelmében az ország földgázellátása biztosított, továbbá Európában Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni a földgázért és az áramért is.

Úgy folytatta, ez a vállalatok számára is elengedhetetlenül szükséges versenyképességi tényező, amely akár a beruházási döntéseiket is befolyásolhatja.

A paksi bővítésre térve a Századvég munkatársa azt mondta: a beruházás az ütemtervnek megfelelően halad, hamarosan célegyenesbe fordul, és kezdődik a létesítési fázis.

Magyarország ellátásbiztonságához, energiaszuverenitásának megteremtéséhez és megőrzéséhez is szükséges a bővítés, amit nem kizárólag magyar, hanem régiós projektnek nevezett, mivel – fűzte hozzá – a térségnek egyre nagyobb az energiaigénye.

Hortay Olivér irreális állításnak nevezte Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt azon szavait, amelyek szerint nincs szükség az orosz-magyar gázellátási szerződés bővítésére.

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek