Százmilliókat adna a szlovák kormány a cégeknek, az egyéni vállalkozóknak és a gyerekeket gondozó szülőknek

Havonta mintegy 350–400 millió euróba kerülhet a társadalombiztosítási törvény módosítása, amely a táppénz és a gondozási díj szabályozása mellett a munkahelyek megtartását is támogatja majd.

A szülők akkor vehetik igénybe a gondozási díjat, ha 11 évesnél fiatalabb a gyermekük, vagy ha tartósan egészségkárosodott gyermekük 18 évnél nem idősebb. A 11 éves korhatár is egy évvel hosszabb az eddiginél. „A költségszámítás azon alapszik, hogy 2020-ban a gondozási díjat 200 ezer igénylőnek fizetik 101 napos időszakra, napi 15,8 eurós átlagos összeggel” – áll a törvény mellékletében.

A díjat naptári napra fizetik, vagyis az átlagos havi összeg 474 euró lesz. „A költségnövekedés ilyen feltételek mellett mintegy 319,2 millió euró lehet 2020-ban” – számolta ki a szaktárca.

A kezelési díj csak az egyik szülőnek jár – tekintet nélkül arra, hogy hány gyereket kell gondozni –, viszont a szülők válthatják egymást.

További 19,4 millió eurós költséget, hogy a táppénzt a karantén idejére, és annak első napjától a Szociális Biztosító fizeti majd – jelenleg az első 10 napban a munkaadó fizet. Ráadásul a táppénz a járvány idején már az első naptól a bruttó bér 55 százaléka lesz.

300 millió havonta a munkahelyek megőrzésére

Az egyes projekteket a szociális ügyi minisztérium és a munkaügyi hivatal dolgozzák majd ki. „Feltételezve, hogy a rendkívüli helyzet vagy a szükséghelyzet egy hónapos időtartamát, a munkahelyek megtartását segítő projektek havi költségei 254,3–299,4 millió euró között mozognak majd” – áll a jogszabály mellékletében.

Milan Krajniak (Sme rodina) szociális ügyi miniszter szerint a segítség gyors lesz. Az összeggel a Matovič-kormány a cégeket és az egyéni vállalkozókat is támogatni akarja, de a pontos elképzelések még nem ismertek, vagy hogy hány hónapig lépes a kormány ezt vállalni.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek