Szeged: új szülőszobát adtak át a klinikán

A Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásából kialakított helyiséget már használhatják is mindazon szülés előtt álló nők, akik alacsony kockázatúak és egészségesek

A szoba különlegessége, hogy az otthon meghitt és kellemes környezetét biztosítja az anya számára, mindeközben viszont adott az intézményi, orvosi háttér is a biztonságos szüléshez.A kezdeményezés egyedülálló, hiszen így átmenetet képezhetnek az otthonszülés és a kórházi szülés között. Ez azért jelentőségteljes, mert egyre nagyobb igény volna az otthonszülésre, a nyugodt, háborítatlan körülményekre. Ugyanakkor sokan még félnek attól, hogy intézményi háttér, orvosi beavatkozás nélkül szüljenek.

Ebben a szobában viszont minden megtalálható, ami az otthonossághoz kell. Barátságos, megnyugtató színű falak, képek. Többfunkciós ágy, kapaszkodók, kényelmes vajúdó szék és labda is található. Ráadásul egy kanapé is, hogy elhúzódó szülés esetén a kísérő is pihenhessen.

A szülés után természetesen adott a lehetőség, hogy az anya és a gyermek együtt maradhasson, abban az esetben, ha mindketten jól vannak. Emellett olyan szabályokat fektettek le, melyek lehetővé teszik, hogy kerüljék az olyan vizsgálatokat, amik bár rutinszerűek, mégsem kifejezetten szükségesek.

Ám azt fontos kiemelni, hogy ezt a szobát azok a kismamák vehetik igénybe, akik terhessége problémamentes, akik alacsony kockázatúak és egészségesek. Hiszen senki sem akarja veszélynek kitenni a szülő anyát és gyermekét.

Németh Gábor klinikaigazgató elmondta, ezzel a helyiséggel együtt 5 szülőszoba van az intézményben, amelyeket a komplex, családbarát felújítási program részeként pályázati forrásból szintén újjávarázsoltak. Így ha a most átadott, háborítatlan szülőszoba éppen foglalt, akkor is hasonló körülmények között tudják az anyák világra hozni gyermeküket – írja a delmagyar.hu.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció!


Hasonló cikkek