Székely szabadság napja – Csendes véleménynyilvánításra szólít fel a prefektus

Csendes véleménynyilvánításra szólította fel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett szombati marosvásárhelyi megemlékezés és tiltakozó felvonulás résztvevőit Lucian Goga, Maros megye prefektusa. 

A prefektus egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón kitért a szombatra meghirdetett Székely szabadság napja rendezvényre is. Kijelentette: tiszteletben tartják a résztvevők jogát a megemlékezésre és a tiltakozásra, de arra kérik őket, hogy csendben és rendben tegyék.

“Felkérem mindazokat, akik az alkotmányos jogukkal élve megemlékezésre és tiltakozásra készülnek, hogy csendben tegyék, anélkül, hogy zavarnák a többi állampolgárt”

– idézte az Agerpres hírügynökség a prefektust. Lucian Goga kijelentette: a rendfenntartó szervekkel együtt “határozottan, de ugyanakkor belátással” fognak viszonyulni a tömegrendezvényhez.

A tiltakozás csendes vagy hangos volta 2016-ban merült fel hangsúlyosan. Akkor a felvonulás végén a csendőrség azt közölte, hogy nem történt rendbontás, de egy héttel később 34 a videofelvételek alapján azonosított személyt bírságolt meg csendháborítás miatt.

Ugyanakkor a csendőrség további ötven szervezőnek és önkéntes rendfenntartónak rótt ki bírságot arra hivatkozva, hogy

“nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor azt tapasztalták, hogy a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedetek történtek”.

Azóta a bíróság valamennyi bírságot eltörölte.


Hasonló cikkek