Székelyudvarhely vezetőjére is lecsaptak a magyar zászló miatt

A bírságról maga a polgármester számolt be közösségi oldalán pénteken, ahol a bírságolási jegyzőkönyv egyes részleteit is megmutatta. Mint kiderül, a zászlótörvény megsértéséért a prefektus hivatala ötezer lejes (375 ezer forint) bírságot rótt ki a polgármesterre.

Gálfi Árpád bejegyzésében a székelyudvarhelyei ünneplésről és a bírságolás hagyományáról beszélt arra utalván, hogy az idei immár a harmadik március 15., amikor megbírságolják a magyar jelképek használatáért.

„Számunkra szent a magyar szabadság napjának méltó megünneplése, számukra szent az erre kiszabható bírság alkalmazása. Nem tudom, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy végre a törvény »alkalmazói« is megértsék, hogy egy nemzet szimbólumai, jelképei, a kokárdák és a három színű szalagok nem azonosak egy »idegen« ország nemzeti zászlóival, amelyekre a törvény hivatkozik. Hagyományőrzés terén jól állunk. Mi hagyományainkhoz híven ünnepelünk, ők hagyományaikhoz híven bírságolnak” – fogalmazott a polgármester.

A koalíciós osztozkodás nyomán az USR-Plus szerezte meg a Hargita megyei prefektusi tisztséget, de a kormány nem nevezte még ki a párt jelöltjét. A prefektusi teendőket a kinevezéséig Marius Tepelus és Petres Sándor alprefektus látja el. Korábban Antal Árpádra, Sepsiszentgyörgy polgármesterére rótt ki tízezer lejes (750 ezer forint) bírságot Kovászna megye alprefektusa. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, hogy jelképes egy lejjel járuljanak hozzá a bírság kifizetéséhez.

Romániában a zászlótörvény azt írja elő, hogy idegen államok zászlaját csak kivételes alkalmakkor, és csak a román zászlóval együtt szabad kitűzni. A törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat ugyanakkor kitér arra is, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket”.

Külhon | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek