Széles nyomtávú vasút kötné össze Oroszországgal Szlovákiát

A széles nyomtávú vasút megépítéséről szóló projekt kiadásai és bevételei jó arányban vannak, ezért reménykedhetünk benne, hogy jelentős érdeklődés lesz a finanszírozása iránt. Oroszország képviselői nagyra értékelték a szlovák félen történt változásokat, hiszen a projekt iránt más országok is érdeklődnek.

Ha Szlovákia nem folytatja elég intenzíven a projekt előkészítését, előfordulhat, hogy a vasútvonal Lengyelországon vagy Magyarországon keresztül fog haladni, mivel ezek az országok is komoly érdeklődést mutatnak ez iránt.

“Szlovákia nem halaszthatja el a lehetőséget, hogy egy harmadik, stratégiai jelentőségű szállítófolyosója legyen.” – hangsúlyozta Pellegrini azt is hozzátéve, hogy Szlovákia jelenleg nagyon nyitott a projektre. “Azt gondolom, 2020 végéig be kell fejezni minden hatástanulmányt… Ezután fokozatosan elkezdhetjük a projekt megvalósítását. Természetesen ez nem egy vagy két évre szól, mert egy építési beruházásról van szó, amely pozitív hatással lesz a GDP-re, a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre.” – felelte Pellegrini.

Oroszország képviselői arról tájékoztatták Szlovákiát, hogy jelentősen megnövekedett a vasúti áruszállítás mértéke az EU és a világ keleti része között. “Az országnak – az orosz és osztrák partnereivel együtt – komoly forrásokat kell igénybe vennie ennek a hatalmas projektnek a megvalósításához.” – zárta Pellegrini.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek