Szélsőjobbos elnöke lehet Franciaországnak?

Egy ismert szélsőjobboldali televíziós kommentátor, megmondóember megerősítette helyét a jövő májusi franciaországi elnökválasztás lehetséges indulói között – írja a napi.hu a Bloombergre hivatkozva.

Franciaországban óriási változást hozhat az elnökválasztáson, ha egy ismert szélsőjobboldali tévés személyiség beszáll a versenybe. Nem csupán a radikális jobboldalt oszthatja meg, hanem a mérsékelt indulókkal szemben is versenyt támaszthat nem utolsósorban tévés ismertségének köszönhetően. Donald Trump volt amerikai elnök is részben ennek köszönhette üstökösszerű felemelkedését a politikában.

Egy ismert szélsőjobboldali televíziós kommentátor, megmondóember megerősítette helyét a jövő májusi franciaországi elnökválasztás lehetséges indulói között – írja a Bloomberg. Ha a 63 éves Eric Zemmour elindul, azzal alaposan megkeserítheti az esélyes jelöltek, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke, illetve Emmanuel Macron államfő életét. A Harris Interactive-Challenges közvélemény-kutatása szerint a kétfordulós elnökválasztás első körében a szavazatok 11 százalékát kapná, ha most vasárnap lenne a szavazás.

Egyesek szerint a politikában a legfontosabb a lendület. Ha ez igaz, akkor Zemmour jó passzban van, ugyanis az előző felmérés 10 százalékos támogatottságot hozott ki neki, az azt egy héttel megelőző pedig még csak hétszázalékost. Eközben Le Pen támogatottság minimális mértékben, 19 százalékról 18 százalékra zsugorodott a Harris felmérése szerint, míg Macron tartja első helyét 23 százalékos népszerűségi indexszel.

A teljes cikk itt olvasható.

Nyitókép: neokohn.hu


Hasonló cikkek