Szent István napja – jelképek és üzenetek

Kárpátalja-szerte, illetve több ukrajnai nagyvárosban is megemlékeztek államalapító Szent István király napjáról. Az egyik kiemelkedő eseményre Mezőkaszonyban került sor.

A Beregszási járás településén felavatták Szent István mellszobrát. Az ünnepségen Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja és Orosz Ildikó, a kezdeményező szervezet, a Pro Cultura Subcarpathica elnöke mondott beszédet.

A szobrot, Turi Török Tibor alkotását, Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Püspökség püspöke szentelte meg, Radvánszky Ferenc református lelkész pedig Isten áldását kérte a helyre, a megjelentekre.

Több jelképes eseményen méltatták Ternopilban és a régióban élő magyarok államalapító királyunk napját. Mint arról Ivánics István, a ternopili magyarokat tömörítő II. Rákóczi Ferenc Egyesület elnöke beszámolt, a szervezet, Tetyana Csubak, Magyarország ternopili tiszteletbeli konzuljának támogatásával, Szent István napján gazdag programmal várta az érdeklődőket. A rendezvényen Szikora Attila, a Hmelnickiji Magyarok Szent István Egyesületének elnöke mondott ünnepi beszédet, Majd Tetyana Csuban üdvözölte a részvevőket.

A rendezvényen Mihajlo Buhaj atya mondott áldást és szentelte meg az új kenyeret.

Mély üzenetet hordozó eseményre került sor a ternopili botanikus kertben is, ahol a Függetlenség sétányon elültették Szent István fáját. Az ünnepségen Tetyana Csubak mondott beszédet. Magyarország tiszteletbeli konzulja felhívta a figyelmet: szimbolikus, hogy a magyar állam alapítójának napján, az ukrán függetlenséget jelképező helyen kerül sor a faültetésre.


Hasonló cikkek