Szenzációs régészeti felfedezés Gombaszögön

Egy egész kolostor romjait fedezték fel a gombaszögi ásatások előtti georadaros kutatás során.

Folytatódik a gombaszögi pálos monostor feltárása. A jelentős középkori régészeti lelőhelyen tavaly az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort, vagyis a szerzetesek lakhelyéül szolgáló épületet tárják fel.

A különleges középkori emlék feltárásában részt vesz az ELTE Régészettudományi Intézetének középkor-specialistája, Mordovin Maxim régész, egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem archeológus hallgatói, az esztergomi Balassa Bálint Múzeum művészettörténésze, Szakálos Éva, valamint a Sine Metu Polgári Társulás aktivistái és további brigádosok, illetve a Gombaszögi Nyári Tábor önkéntesei.

Az ásatás melletti Gombaszögi Kempingben a nagyközönség is megtekintheti azt a különleges freskótöredéket, amelyet a tavalyi feltárás során találtak a monostorhoz tartozó gótikus templom romjai közt. Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló töredék művészettörténeti szempontból különösen fontos leletnek számít.

Forrás: bumm.sk

Fotó: gombaszog.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek