Szenzoros szobát kapott egy vásárhelyi óvoda

Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola tetőtéri részében több érzékre ható, multifunkcionális terápiás – és pihenőszobát alakítottak ki a Szeretem Vásárhelyt Egyesület jóvoltából

Az intézménybe számos autista, viselkedészavaros, illetve külső ingerekre nagyon érzékeny gyermek jár. Az újonnan kialakított szobában könnyebb lesz őket megnyugtatni, a hétköznapi túlságosan heves ingerekből kibillenteni. Ehhez hang -, fény és illatterápiát hívnak segítségül a szakemberek. Akik szerint a helyiségben eltöltött idő remekül beleillik majd az óvodás és iskolás kisgyermekek intézményben kialakított napirendjébe.

A szobában az említett terápiás lehetőségeken kívül pihenésre is lesz mód. Többek között puha szőnyeget, vízágyat és babzsákokat is használhatnak a kicsik. A szobában természetesen szakember, óvodapedagógus, tanár vagy terapeuta felügyelete mellett tartózkodhatnak.

A szenzoros terápiás szoba kiválóan alkalmas lesz a túlingerelt gyermekek megnyugtatására, de arra is, hogy az esetleg éppen egykedvű, illetve az ingereket nehezen befogadó gyermekeket átbillentse a nehézségeken, kissé felrázza őket. Hogy melyik gyermeknek mire van szüksége, azt a terapeuta dönti majd el, ahogy azt is, hogy a szenzoros szoba mely elemeit alkalmazza – mondta Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola intézményvezetője a delmagyar.hu-nak.

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület a tetőtéri terápiás nyugalomsziget kialakítását a tavalyi jótékonysági célra tervezett, Hódmezővásárhely jelentős képeiből álló asztali naptár eladásából finanszírozta. Minden évben készítenek ilyen naptárat, és mindig karitatív célra szánják a befolyt összeget. Idén is kapható lesz és most is jó ügyért lehet vásárolni belőle. Ezt már Juhász Tünde, az egyesület elnökhelyettese tudatta a lappal.

Ám, arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a Szeretem Vásárhelyt csoport aktív tagjai gyakran támogatják a helyieket valamilyen formában. Úgy segítik a lakosokat, ahogyan csak tudják. A szenzoros szoba kialakításánál is a hasznosság és a jótékonyság, valamint a hosszú távú pozitív hatás volt a legfőbb szempont.

Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy a mi intézményünk lesz a Szeretem Vásárhelyt Egyesület jótékonysági akciójának kedvezményezettje. Hálásan fogadtuk az adományt. Azonnal tudtuk, hogy mire szeretnénk fordítani. Számos terápiát alkalmaz intézményünk, ezek sorát kívántuk bővíteni. Így jött létre a szenzoros szoba – mondta már az átadóünnepségen Kissné Hatvani Erika.

Ahogy tehát az kiderült, hamarosan használhatják is a gyerekek a szobát. Az intézményvezetőség leleményességének hála, hiszen rögtön tisztában voltak azzal, mire van a legnagyobb szükségük a növendékeknek.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció – fények és víz

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek