Szerbia 2025-ben csatlakozhat legkorábban az Európai Unióhoz

Szerbia eggyel közelebb lép az uniós tagsághoz. A héten újabb fejezet nyílt meg a csatlakozási tárgyalásokon. A kérdés csak annyi, hány lépést kell még megtenni a belépésig – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A közmédia tudósítója a műsorban elmondta,az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési stratégiájaszerint Szerbia legkorábban 2025-ben csatlakozhat az unióhoz. Akár két újabb fejezetet is megnyithatnak, azonban a szerb tárgyalócsoport vezetője, Tanja Miscevic szerint a már megnyitott fejezetekkel kapcsolatos munka befejezése legalább olyan fontos, mint az újak megnyitása.

Ezen kívül a legfontosabb dolog a folyamatban a gyakorlatban való alkalmazás, vagyis, hogy minden polgár hivatkozhasson a szabályokra, melyeket az európai uniós mércékkel kapcsolatban vezetnek be.

Az elemzők szerint nehezen halad a csatlakozási folyamat, de az ország polgárainak nagy része – 55 százaléka – még mindig támogatja a belépést. 25 százaléka ellenzi a csatlakozást, a maradék pedig nem tudja eldönteni melyiket szeretné igazán.

Legutóbb 2018 decemberében nyitottak meg Szerbia számára két európai uniós csatlakozással kapcsolatos fejezetet, így már tizenhatnál járnak. Ahhoz viszont, hogy Szerbia az unió tagállamává válhasson 2025-ben, 2023-ig a maradék tizenkilenc fejezetet meg kell nyitni számára, a belépés évéig pedig mind a harmincötöt le kell zárni – zárta szavait a Kossuth Rádió riportere.

Forrás: Kossuth Rádió


Hasonló cikkek