Szerbiát és Koszovót az unió engedményekkel csalogatja a tárgyalóasztalhoz

Jegesedő mosolyszünet – Szerbiát és Koszovót az unió engedményekkel csalogatja a tárgyalóasztalhoz.

 

A rendezési javaslatot különbözőképpen értékelik

 

Egy tömör francia-német rendezési terv kilenc világos pontba foglalta, mit kellene Szerbiának és Koszovónak tennie annak érdekében, hogy legalább valamelyest csillapítsák az egymás közötti, újból felszikrázó feszültséget. A legkomolyabb kihívás talán a nagykövetségeknél alacsonyabb rangú missziók létrehozása lenne a két fővárosban.

Az indítvány nem tesz említést a kölcsönös elismerésről, amit egyébként a szerb alkotmány kifejezetten elutasít. Az alaptörvénybe foglalt államfői eskü ugyanis Szerbia szerves részének nevezi Koszovót és Metóhiát – ahogy a 2008-ban elszakadt volt tartományt hívják mind a mai napig Szerbiában. A rendezési javaslatot különbözőképpen értékelik a két szomszédos országban, a közeledésnek pedig semmi jele, holott Washington az év végéig szeretné felszámolni a Nyugat-Balkán újabb feszültségének gócát.

 

Együttműködési szerződés Szerbia és Eswatini között

 

III. Mswati király külügyminiszterével tárgyalt a szerb elnök július végén. A vendég látogatása alkalmából több együttműködési szerződést is aláírtak Szerbia és Eswatini, az egykori Szváziföld között, Aleksandar Vučić azonban azért találkozott személyesen Thuli Dladlával, hogy rávegye arra: az afrikai kontinens déli részének legkisebb, Magyarország területének egyötödét kitevő országa vonja vissza azt a döntését, amellyel 2010. április 12-én hivatalosan is elismerte Koszovó függetlenségét.

 

Elhanyagolt kétoldalú kapcsolatok

 

A lépés „az elégtelen kommunikáció eredménye volt”, mert az elhanyagolt kétoldalú kapcsolatok miatt elszalasztottuk a lehetőséget, hogy a baráti országokat tájékoztassuk, mennyire fontos ez a kérdés számunkra – jelentette ki Koszovó Eswatini által történt elismeréséről hónapokkal korábban, még márciusban a szerb diplomácia vezetője. Ivica Dačić egyenesen kampányt indított azért, hogy több, jobbára afrikai és latin-amerikai ország helyezze hatályon kívül az egykori szerb tartomány függetlenségének az elismerését.

Az eswatini mellett Vučić ugyanazon a napon a gaboni külügyminisztert is ugyanerre kérte

 

A cikk ITT folytatódik!

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek