Szerdán lép életbe a szigorított határellenőrzés Szlovákiában

A határátkelésre vonatkozó új szabályok – a korábban bejelentett hétfői kezdés helyett – csak jövő hét szerdán lépnek érvénybe.

Mindenkinek, aki a határt átlépi, 14 napra karanténba kell vonulnia. Legkorábban a 8. napon végeztethet PCR-tesztet. Ha az eredmény negatív, meg lehet szakítani a karantént. A szomszédos országokban dolgozó ingázók mentesülnek a karantén alól, de egy hétnél nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk.

Az új rendszer célja a fertőzőbb és veszélyesebb, mutálódott koronavírus terjedésének megakadályozása” – mondta Krajčí egészségügyi miniszter.

A karantén alóli kivételek továbbra is érvényesek például a szomszédos országokba ingázókra, a diákokra, a hozzátartozójukat gondozókra, a gazdálkodókra, a kulturális területen vagy a sajtóban dolgozókra.

Külön kategóriába tartoznak a sportolók, akiknek 48 órásnál nem régebbi antigéntesztet, vagy 72 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk az országba lépéskor.

Bizonyos feltételek mellett a mentesség az uniós országok, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Izland és az Egyesült Királyság ingázóikra is vonatkozik, valamint azokra, akik átestek a Covid-19-betegségen, vagy több mint 14 napja megkapták a védőoltás második adagját. „Az ezekbe a csoportokba tartozóknak 48 órásnál nem régebbi negatív antigén- vagy PCR-tesztet kell felmutatniuk, és regisztrálniuk kell, legkésőbb a Szlovákia területére való belépéskor. Karanténba kell vonulniuk addig, amíg a negatív PCR-teszteredményt meg nem kapják. A tesztet az országba lépéskor azonnal elvégeztethetik”

A negatív teszt felmutatása és a karantén alóli kivétel még mindig érvényes például a fuvarozókra, a mentőkre, a temetkezési vállalkozókra, a létfontosságú vállalatok dolgozóira, a kezelésre szoruló betegekre, stb.

Kövessen minket: Faceboon

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek