„Szeresd a szíved! – Élj a szíved szerint”

Sokan jobban gondoskodnak az autójukról, mint a szívükről  – pedig szervezetünk motorja a szív. Ha nem figyelünk rá oda, ha nem vesszük észre időben a problémára figyelmeztető jeleket, ha nem fordulunk orvoshoz időben az első rosszullét esetén, az végzetes következményekkel járhat.

Ennek ellenére, Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégis késve hívnak orvosi segítséget.  – erről beszélt Tóth Kálmán is a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) budapesti sajtótájékoztatóján.

Minden perc számít

Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke arra is figyelmeztetett, hogy Magyarországon még mindig túl hosszú az úgynevezett hezitálási idő, amely a tünetek jelentkezése és az orvosi segítségkérés között eltelik. Holott minden, segítség nélkül töltött félóra 7-8 százalékkal növeli a szívinfarktust követő halálozást. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az időtényezőnek döntő szerepe van az életkilátások tekintetében, ha valakinél infarktusgyanú merül fel.

Infarktusról beszélünk minden olyan esetben, amikor a verőerek elzáródása következtében csökken az adott szövet vérellátása, oxigénhiány lép fel. Ha ez az állapot néhány percnél hosszabb ideig tart, szöveti sejtpusztulás alakul ki. Ha a beteg három órán belül megfelelő ellátásban részesül, a sérült szívizom jelentős részét meg tudják menteni az orvosok.

Miről ismerjük fel az infarktus jeleit?

  •  Ismétlődő, percekig fennálló, szorító mellkasi fájdalommal járó rohamok, melyek akár évekkel előre figyelmeztetnek a szívizomzat vérellátásának csökkenéséről;
  • Nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg furcsa teltségérzés, kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába;
  •  Egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak vagy folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén;
  •  Légszomj; izzadás a „mindjárt elájulok” érzéstől kísérve;
  •  A mellkasi nyomás hányingerrel, hányással is párosulhat.

infarktus

Mit tegyünk infarktus esetén?

A legfontosabb, hogy azonnal üljünk vagy feküdjünk le, hívjuk a mentőket, és szóljunk valakinek a környezetünkben is.

 Ne essünk pánikba! (Erre tudatosan figyeljünk, hiszen a szívkörnyéki fájdalmom, szorító érzés és a fulladás vagy légszomj megsemmisülés-érzést okozhat. Ne engedjük ezt elhatalmasodni magunkon!

Óvatosan mozogjunk. Semmiképpen ne erőltessük magunkat, ne próbáljunk mi magunk orvoshoz menni.

Teljes életmódváltásra lesz szükségünk, ugyanis a helytelen étkezési szokások, mozgásszegény életmód és a dohányzás összefüggésében is kialakulhat a betegség, ezért a legjobb ezekkel felhagyni az infarktus első figyelmeztető jeleire. A legjobb, ha megelőzzük a bajt.

 

Kép forrása: http://www.szeretemazeletem.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Minden perc számít, ha a szívünkről van szó

Túraösvény a szívbetegek rehabilitációjáért

A vörösbor jótékony hatásai. Vagyis, valóban a szívügyünk?


Hasonló cikkek