Szijjártó: a Marrákesben elfogadott politikai nyilatkozat szélsőségesen bevándorláspárti

A szerdán Marrákesben elfogadott politikai nyilatkozat szélsőségesen bevándorláspárti, ellentétes Magyarország érdekeivel, ezért a dokumentumot Magyarország nem fogadta el

– nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.

Szijjártó Péter elmondta, a több mint egy évtizeddel ezelőtt indított úgynevezett rabati folyamat letért az eredeti “nyomvonaláról”, hiszen a rabati folyamat célja az volt, hogy európai források ésszerű felhasználásával megállítsák az Afrikából Európába tartó migrációs folyamatot.

A miniszter – aki részt vett a szerdai migrációs konferencián – közölte, olyan politikai nyilatkozat fogadtak el az afrikai és európai országok képviselői, amely egy szélsőségesen bevándorláspárti nyilatkozat, és ahelyett, hogy a migrációs folyamat megállításával foglalkozna, a migráció további “inspirálására” helyezi a hangsúlyt, új migrációs csatornák kiépítését tűzi ki célul.

“Ez a nyilatkozat teljesen ellentétes Magyarország és Európa érdekeivel” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, a szerdai vita is illeszkedik a nemzetközi viták sorába, amelyek riasztó folyamatot vetítenek előre. Mint mondta, az afrikai országok migráció kapcsán kifejtett álláspontja kezd eluralkodni, miközben az európaiak feladják saját érdekeiket.

Kifejtette: az afrikai országok álláspontja, hogy a migráció a gazdasági növekedés motorja, a globális jólét alapja és szervezni, nem pedig megállítani kell a folyamatot.

Szijjártó Péter úgy látja, az európai országok is – feladva saját polgáraik érdekeit – ezt a szemléletet kezdték magukévá tenni, figyelmen kívül hagyva a biztonsági kockázatokat.

 “Mi ebben nem leszünk cinkostársak, és határozottan ellene megyünk annak az európai szándéknak, hogy megváltoztassák az európai népesség összetételét” – nyomatékosította a külügyminiszter, hozzátéve, ebben a folyamatban az európai kultúra és biztonság kiárusítása zajlik, amit Magyarország nem tud támogatni.

A tárcavezető egyben arra szólította fel az európai intézményeket, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra tekintettel semmiféle elköteleződést ne tegyenek migrációs ügyekben, mert az – véleménye szerint – mélyen antidemokratikus lenne.

Meg kell adni az európai embereknek jogot arra, hogy saját maguk döntsenek arról, hogy mit gondolnak a kontinens jövőjéről – emelte ki Szijjártó Péter.

 


Hasonló cikkek