Szijjártó–Kuleba találkozó: folytatjuk

Az ukrán hírportálok jelentős teret szentelnek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter január 27-i kijevi találkozójának.

Gyakorlatilag valamennyi tudósítás kiemeli, hogy a két politikus megegyezett, folytatják a tárgyalásokat a kárpátaljai magyar oktatás kérdésében.

A Jevropajszka Pravda írásában rámutat: Dmitro Kuleba megerősítette, munkacsoportot alakítanak a kialakult helyzet vizsgálatára. Ugyanezt rögzíti a korrespondent.net, megemlítve az ukrán diplomácia vezetője szerint mindkét országnak mindent meg kell tennie azért, hogy a kétoldalú kapcsolatok során kizárják a radikális elemeket.

Az UNIAN a két miniszter sajtótájékoztatójából lényegében csak Szijjártó Péter azon válaszát idézi, melyet arra az újságírói kérdésre adott, miért vásárol Magyarország orosz koronavírus elleni oltóanyagot…

A kárpátaljai ukrán portálok közül a mukachevo.net a magyar minisztert idézve rámutat, Szijjártó Péter azt szorgalmazza, hogy nyelvhasználatot és az oktatást szabályozó törvényeket egy csomagban megtárgyalják. A zakarpattya.net.ua emlékeztet: Dmitro Kuleba kijelentette, nem látja annak bizonyítékát,hogy Kárpátalján létezne „magyar szeparatizmus”.

 

 


Hasonló cikkek