Szijjártó: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

A munkahelyeket teremtő új befektetéseknek köszönhetően Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin beruházását bejelentő, keddi sajtótájékoztatón. 

Budapest, 2020. május 5. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a török Yaris Kabin beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 5-én. Szijjártó Péter kijelentette, hogy a munkahelyeket teremtő új befektetéseknek köszönhetően Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból. Közölte, hogy a 6,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 521 millió forinttal járul hozzá. A befektetéssel 150 munkahely jön létre Fejér megyében, a Dunaújváros melletti Iváncsa ipari parkjában. A telephely a mezőgazdasági gépgyártás mellett kutatási és fejlesztési feladatokat is ellát majd. MTI/Szigetváry Zsolt Azonosító: DSZZS20200505012 

Szijjártó Péter közölte, hogy a 6,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 521 millió forinttal járul hozzá. A befektetéssel 150 munkahely jön létre Fejér megyében, a Dunaújváros melletti Iváncsa ipari parkjában. A telephely a mezőgazdasági gépgyártás mellett kutatási és fejlesztési feladatokat is ellát majd – indokolta az állami támogatást a tárcavezető.

A kormány az elmúlt három hétben öt nagyberuházást jelentett be, ami a miniszter szerint előrevetíti a magyar gazdasági újrakezdés sikerét. Mindez azt is jelenti, hogy Magyarország a térség legvonzóbb befektetési célpontja maradhat, a válságkezelés pedig legalább olyan sikeres lesz most, mint amilyen 2010 után volt – tette hozzá Szijjártó Péter.

Budapest, 2020. május 5. Németh Ádám, a Yaris Kabin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója beszédet mond a török Yaris Kabin beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 5-én. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy a munkahelyeket teremtő új befektetéseknek köszönhetően Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból. Közölte, hogy a 6,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 521 millió forinttal járul hozzá. A befektetéssel 150 munkahely jön létre Fejér megyében, a Dunaújváros melletti Iváncsa ipari parkjában. A telephely a mezőgazdasági gépgyártás mellett kutatási és fejlesztési feladatokat is ellát majd. MTI/Szigetváry Zsolt Azonosító: DSZZS20200505003

A Yaris Kabin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a gépkezelőket, autó- és fémipari szakembereket, mérnököket is alkalmaznak majd.

Németh Ádám elmondta, hogy a török cég évi 15 millió eurós árbevétel-növekedést vár a magyarországi gyártás indulásától, és a piaci igények alapján pedig már most azzal számolnak, hogy a magyar üzemet tovább bővíthetik majd.

Az iváncsai üzem 2021. elejétől termelhet, főképp a német és az olasz piacra. A négyből két gyártócsarnok már elkészült, egyikbe meg is érkezett a gyártósor – közölte a cégvezető, hozzátéve, hogy a Yaris Kabin a legkorszerűbb technológiákat telepíti Magyarországra.

Galambos Dénes, a térség ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa a nagyberuházások felgyorsítását sürgette a bejelentés alkalmából, mivel azokat a versenyképesség megőrzéséhez nélkülözhetetlennek tartja.

A 2010-ben kezdődött újraiparosítási stratégia tapasztalataira hivatkozva kifejtette, hogy a térségben a fejlesztéseknek köszönhetően sok ezer munkahely jön létre, megszűnik a munkanélküliség. Szerinte várhatóan további fejlesztések várhatók itt a paksi erőmű építése és a több százmilliárd forint értékű vasúti és közúti projektek hatására.


Az 1977-ben családi vállalkozásként alapított Yaris Kabin Hungary Kft. (Yaris Kabin Hungary Limited Liability Company Yaris Kabin Hungary LLC) mezőgazdasági gépekhez gyárt alkatrészeket és berendezéseket, elsősorban traktorkabinokat. A cég az európai piacon 20-25 százalékos részesedést ért el, és 2017-ben döntött arról, hogy Törökországon kívül is létesít üzemet. Magyarországi vállalatukat 2018-ban alapították 3 000 000 HUF  jegyzett tőkével, amit 2020-ban 3 557 492 000 HUF-ra emeltek

forrás: hirado.hu
fotó: mti


Hasonló cikkek