Szijjártó Péter lát esélyt a Beregszászi járás megőrzésére

Volodimir Zelenszkij államfő Ukrajnába várja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

A koronavírus elmúltával végre megnyílhat a Nagypalád–Nagyhódos határátkelő. Az ukrán külügyminiszter hajlandóságot mutat a kárpátaljai magyarság nagyobb részét tömörítő Beregszászi járás létrehozására az országban zajló közigazgatási-területi reform keretében. Magyarország egy évvel meghosszabbítja az Ukrajnának felajánlott 50 millió eurós kötötthitel-segély csomagját, amiből Kárpátalján új utakat lehetne építeni és más infrastrukturális fejlesztéseket véghez vinni. Ezek voltak a legfontosabb témái a március 26-án, csütörtök reggel sorra került videokonferenciáának, amit Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter folytatott le.

Természetesen szóba kerültek a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati problémái is, mondta el Facebook-os bejelentkezésében Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter nehéz és érzékeny témának nevezte ezt, amit különösen nehéz ilyen formátumban megvitatni, hiszen a személyes találkozójuk lehetőségét keresztülhúzta a koronavírus miatt kialakult helyzet.

Ugyanakkor a miniszter ismételten leszögezte: amíg nem történik előrelépés a nyelvi jogok megnyugtató használata tekintetében, addig Magyarország fenntartja az Ukrajna–NATO bizottsági ülések blokkolását.

Az ukrán tárcavezető köszönetet mondott kollégájának, amiért Magyarország fenntartja a Nyugat-Európából hazatérő ukránoknak kialakított tranzitfolyosót. A felek egyetértettek abban, hogy a teher- és áruszállítást továbbra is fenn kell tartaniuk, s összehangolt lépések szükségesek a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében is. Három kormányközi megállapodásról is döntés született, ezek egyike a diplomák és tudományos fokozatok elismeréséről szól.

Szijjártó Péter partnerének és barátjának nevezte az új ukrán külügyminisztert, akiről úgy nyilatkozott, hogy nyitottságot és megértést mutat a kárpátaljai magyarság problémái iránt.

A magyar tárcavezető reméli, mihamarabb tudnak személyesen is találkozni, ami azért is fontos, hogy a lehető legjobban készítsék elő Orbán Viktor ukrajnai útját, miután Dmitro Kuleba megerősítette: Volodimir Zelenszkij várja a magyar kormányfőt.

Dunda György

Forrás: kiszo.net


Hasonló cikkek