Szijjártó-Sulík találkozó: jobb jóban lenni egymással

Még soha nem voltak ilyen jók a szlovák-magyar kapcsolatok. Ezt hangsúlyozta Richárd Sulík szlovák gazdasági miniszter és Szijjártó Péter magyar külügyi- és külgazdasági miniszter az észak-komáromi találkozójukat követő sajtótájékoztatón. 

Beszéltek az új Duna-hídról és az ingázók helyzetének további könnyítéséről is. Richard Sulík gazdasági miniszter hivatalba lépése óta először találkozott külföldi kollégáinak egyikével. Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszterrel előbb az épülő új Duna-hidat nézték meg Komáromban, majd a városházán egyeztettek a 2 országot érintő energetikai kérdésekről.  „A mai tárgyalás kiváló hangulatban telt, mindenben meg tudtunk állapodni, egyetlen vitás pont sem merült fel közöttünk. Egyedül a Magyarországról a dél-szlovákiai vállalkozások megsegítésére irányuló támogatások kérdése maradt függőben, ebben a témában hivatalos hivatalos tárgyalások kezdődnek majd a mi külügyminiszterünkkel, Ivan Korčokkal” – kezdte Richard Sulík.

Szijjártó Péter köszönetet mondott kollégájának, hogy a rendkívüli körülmények ellenére a találkozó létrejöhetett, majd arról beszélt, hogy pár évvel ezelőtt a két ország kormánya felismerte, jobb jóban lenni egymással, mint rosszban, hiszen ez nem csak a gazdasági kapcsolatoknak kedvez, de lehetővé teszi, hogy bizonyos vitás kérdésekben is dűlőre jussanak. „A magyar-szlovák nemzetközi együttműködés az elmúlt években igazi sikertörténetté vált. Szlováki Magyarország 3. legfontosabb kereskedelmi partnere, második legfontosabb az exportpiac szempontjából és 3. legjelentősebb tőkebefektetési célpontja.” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A sikertörténet része, hogy augusztusban átadják az új komáromi Duna-hidat, illetve 2022-ig további hat határátkelő létesül Szlovákia és Magyarország között. Ebből három az Ipolyon halad majd át. A gyorsabb és biztonságosabb közlekedést a Miskolc és Kassa között épülő gyorsforgalmi út szolgáltatja majd. „Ez év végéig 2 ponton kötjük össze a 2 ország villamosenergia-hálózatát, ami azt jelenti, hogy a kapacitást a háromszorosára növelhetjük. 2024-től évente több mint ötmilliárd köbméternyi gáz érkezhet Magyarországról Szlovákiába. Ezeknek köszönhetően egy összehangolt energetikai rendszer jön létre a két ország között” – mondta Szijjártó Péter.

A tárcavezetők arról is beszéltek, hogy a koronavírus-járvány alatt szintén kölcsönösen segítik egymást. Jelenleg 11 határátkelő áll nyitva az ingázók előtt, ebből 10 helyen a teherforgalom is áthaladhat.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek