Színes programmal vár a CineFest Filmfesztivál

Egy év kihagyás után szeptember 10. és 18.-e között ismét megrendezésre került a moziünnep Miskolcon. Pénteken megnyitotta kapuit a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

Premierek, workshopok, közönségtalálkozók, filmtörténeti programok, kiállítások, konferenciák, koncertek és közel 150 vetítés várja a filmek szerelmeseit.

A kilencnapos esemény díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif. A világhírű rendező munkásságát a fesztivál életműdíjjal ismerte el a nyitóünnepségen, az Európai mozi nagykövete-díjat pedig Daniel Olbrychski lengyel színész vehette át. A közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell előtt posztumusz Életműdíjjal tiszteleg a CineFest.

Tony Gatlif (k) és Veres Pál polgármester (j) a megnyitón (Fotó: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Facebook oldala)

Idén a játékfilmes versenyprogramban olyan különlegességek szerepelnek, mint például a Sean Baker által rendezett Red Rocket, Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? című Oscar-díjra nevezett alkotása vagy a Szent lélek című film, melyet a múlt héten a Locarnói Filmfesztiválon tüntettek ki elismerő oklevéllel.

Két magyar elsőfilmes rendező is debütál a CineFest versenyprogramjában: Kis Hajni Külön falka címmel, míg Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című alkotásával érkezik a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.

A moziünnep egyik legnagyobb szenzációját a Tina című dokumentumfilm jelenti, amelyben Tina Turner bepillantást enged élete számos – eddig még soha nem látott – pillanatába. A film végigkíséri az énekesnő szárnyaló karrierjét, de belső vívódásait, legszemélyesebb pillanatait is megmutatja.

Régi filmvetítők a CineFest tárlatán (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A CineFest hivatalos nyitófilmje, Anders Thomas Jensen vígjátéka, Az igazság bajnokai a Kitekintő szekcióban volt látható. Szintén itt vetítik az Arany Pálma-díjas Titán című filmet, valamint Nagy Dénes első nagyjátékfilmjét, a Természetes fényt, ami a 71. Berlini Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Rendezőnek járó Ezüst Medve díjat. Enyedi Ildikó új filmjének, A feleségem történetének (16) hazai premierje is itt lesz, szeptember 18-án ez zárja majd a nemzetközi filmes mustrát.

Változás az előző évekhez képest, hogy idén a nagyjátékfilmek (a Versenyprogram, CineDocs és Kitekintő kategóriákban) belépőjegy ellenében tekinthetők meg. A kisjátékfilmek, retrospektív vetítések és a szakmai programok azonban továbbra is ingyenesek.

Régi kamerák a CineFest rendezvényén (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek