Színpadi játék helyett olvasnak

Otthonmaradásra kényszerítette a magyar lakosság többségét a járvány. A home office a színházak életében nem megvalósítható megoldás, de a Békéscsabai Jókai Színház orvosolni kívánja a problémát.

A színészek jók a rögtönzésben, hiszen a színpadon is használják e képességüket, ugyanakkor jól jön a pódiumon kívül is. Mivel ütheti el egy színész megnövekedett szabadidejét? Mondjuk, olvasgat. Csomós Lajosnak, a Jókai Színház egyik munkatársnak bevillant egy jó ötlet. Rögtönzött és azonnal cselekedett is. Felvette a kapcsolatot a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének helyi vezetőjével. Ádász István volt az első, aki értesült az új ötletről, készítsenek hangoskönyvet.

Csomós Lajos, a Békéscsabai Jókai Színház színésze

Kényszerpihenőn van mindenki, miért ne lehetne az otthon töltött hasznos még a munka nélkül maradt színészeknek is. Az előadások szüneteltetése az előadók számára is sokkal több szabadidőt adott, ha akarták, ha nem. A hangoskönyv értelmet ad a művészeknek a koronavírus-járvány idején, a látássérült személyek pedig olyan kulturális töltethez juthatnak, amelyhez másképp talán nem.

Az internet, a modern technika számos területen segíti a látássérültek életét, de most a kulturális élményekhez való hozzáférés is nagyobb támogatást kap a színészek segítségével és a hangoskönyv által.

Rónai Márta
Fotók: pixabay.com, jokaiszinhaz.hu


Hasonló cikkek