„Szinte minden levelet elolvasok, megválaszolok”- interjú Soma Mamagésával

Spitzer Gyöngyi Soma Mamagésával a Művészetek Házában tartott előadása előtt beszélgettem, Miskolcon.

 

 Vona Ildikó: Milyen emlékeid fűződnek Miskolchoz?

Soma Mamagésa: Három éven át sokat jártam ide. Itt tanultam pszichológiát a Miskolci Bölcsész Egyesületben, amivel kapcsolatban vannak ambivalens érzéseim, mert akkreditáltnak hirdették az intézményt, de a végén nem lett az; tudásban viszont olyat adott, amire azt kell mondanom: le a kalappal, köszönet érte és hálával gondolok rá. Nekem a tudás megszerzése kötődik ehhez a városhoz, és persze a gyönyörű környék, Lillafüred, Tapolca, Diósgyőr, meg a kirándulások.

– De zenét nem az itteni zeneművészeti iskolában tanultál, ugye?

– Nem itt, azt a jazz konzervatóriumban, Budapesten. Egyébként visszatérőben vagyok a zenéhez, meg az énekléshez. Tavaly töltöttem be a 49. életévemet, ami 7-szer 7 év, és ennek van egy összegző, rendező ereje – gondoljunk csak arra, hogy a sejtek is hétévente újulnak meg-, így hát ennek kapcsán végiggondoltam: mit szeretnék, meddig vitt az út. Ráadásul tavaly a 9. könyvem jelent meg, és a számmisztika szerint ez is fontos szám. Nemcsak a számsor vége számomra, hanem egy korszak vége is. Érzem, hogy amit megszereztem tudást, azt én könyvekben egyelőre átadtam, ezért könyvet nem szándékozom írni most egy darabig, inkább a zenébe, illetve több nagyobb tervbe rakok bele több energiát.

– A zenekarod megvan még?

– Az új zenekarommal tavaly az Everness Fesztiválon debütáltunk, ez Európa egyik legnagyobb tudatosság fesztiválja, és idén is ott leszünk. Vanavan a zenekar neve, és a bemutatkozás óta rendszeresen koncertezünk. Márciusban Budapesten a Gödör Klubban, májusban az A38 hajón lépünk fel. Forgatjuk a videoklipünket, és elkezdtük továbbadni a stúdióból hozott hanganyagokat a rádióknak.

– Ezek szerint komoly terveid vannak a zenével?

– A zene valamilyen formában mindig jelen volt az életemben, csak most több energiával hoztam vissza. Tavaly május óta járok Elsa Valle kubai énekesnőhöz hangképzés órákra, és fantasztikus, amit tőle kapok. Többgenerációs zenészcsaládból származik, nagyon nagy tudással rendelkező művész, zeneszerző, aki hangszereléssel is foglalkozik. Elkezdtem fejleszteni magam, rendszeresen járok hozzá, sőt felveszem telefonnal a hangképzés órákat és mindennap tornáztatom a hangom. Persze tipikus iker napjegyűként még ötven más dolgot is csinálok. Járom az országot előadásokkal – márciusban lesz 7 éve, hogy kurzusokat és önismereti táborokat tartok. Hét éven át körülbelül 1400 nő problémáit hallgattam végig, és azt érzem, most ebben is van egy telítődés, koncepcióváltás. A háromnapos, ottalvós kurzusok helyett teljesen más tematikát építettem fel, és nagyon izgalmas nevet adtam neki: játszás-orgazmus készségfejlesztés. Mert ugye az orgazmusról rögtön mi jut az ember eszébe?

– A szex.

– Rögtön a szex, de ugyanúgy lehet egy vacsorán, egy étkezésnél is azt mondani, hogy ez fenomenális volt, és elélveztem. Valójában az orgazmus pillanatában az történik, hogy minden kontroll alól mentesülsz, minden kis izmod elenged, bekövetkezik a teljes elengedés állapota, és létrejön a csatlakozás valami magasabb rendűvel a másikon keresztül. Ugyanezt az önfeledt, eufórikus dolgot a játszáson, a játékon keresztül is el lehet érni. Nyilván másképpen, de ugyanúgy tud tölteni, mert amikor az ember kienged, akkor tud igazán bejönni egy energia. Engem már nem az izgat, hogy a múltbeli dolgokat tisztítsuk, és ott vájkáljunk. Az emberek általában nem ismerik fel azokat a tudattalan mintákat, szervező erőket, amik miatt azt teszik, amit tesznek. Ez így emberi, és mindenkinél így van. Amikor valaki ebbe az ellazult állapotba kerül, beindulnak az öngyógyító, az úgynevezett homeosztatikus folyamatok. Egy új módszert kezdtem el kidolgozni, emellett pedig felvettem egy alkalmazottat, akivel egy gender tudatos site létrehozásán dolgozunk most. A gender magyarul azt jelenti: a társadalmi nemeket kutató tudományág. Mitől nő a nő? Mitől férfi a férfi? Mik az alapvető kapcsolati és szerepminták? Mi ez a nagy változás, amiben most vagyunk? Honnan jön, hova visz? Ezen dolgozom. Az előadások megmaradnak, a kurzusok is, csak más tematikával fognak menni, és a nyári táborokban is változást hozok.

–  Visszajelzéseket szoktál kapni azoktól, akiknek segítettél?

– Persze, rengeteget. Van két Facebook-oldalam (egy személyes és egy rajongói), mindennap időzöm ezeken, és szinte minden levelet elolvasok, megválaszolok. Nagyon ritka, hogy nem. Amikor már hosszú panaszáradat van, és ötezer karakterben rám zúdítják minden gondjukat, bajukat, azt nem.

– Megvisel, amikor rád zúdítják a problémáikat?

– Zúdíthatják, mert lépek tovább. Én beteltem ezzel, már vége. A Nők Lapja Cafés munkám során négyezer nőnek válaszoltam. Hatalmas mennyiségű tapasztalat és sztori van már mögöttem, és meg kell, hogy mondjam: egy idő után már nemcsak a probléma izgatott, hanem a tendencia. Mik a tipikus problémák? Mik jönnek a legtöbbször, amivel a mai nők küzdenek? A www.somamamagesa.hu és a Facebook- oldalaimon erről is több mindent meg lehet találni.

– Megköszönik a segítségedet?

– Igen, meg. Rengeteg köszönetet, hálát és pozitív visszajelzést kapok. Köszönet érte!

 

(Nyitókép: somamamagesa.hu)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek