Szintet lépett az ellenzéki önteltség Józsefvárosban

Van, hogy előbb tudjuk meg, hogy melyik választókerületben ugrik egymásnak az ellenzék, mint maga az ellenzéki indulók.

Ugyan még több mint egy év van a 2022-es országgyűlési választásokig (ami a járványhelyzet miatt még tolódhat), de Budapest nyolcadik kerületében már tudni lehet, ki lesz az ellenzék jelöltje. Vagyis: azt már tudni lehet, hogy ki tekinti magát annak… annak ellenére, hogy az ellenzéki megállapodás értelmében nem önjelöltekre fogják bízni a tizenegy éve uralmon lévő kormánypártok legyőzését.

2019-ben önkormányzati választásokat tartottak Józsefvárosban, ezen a C8 (teljes nevén Civilek Józsefvárosért) elvileg pártoktól független, ámde ideológiáktól nem független szervezet jelöltje, Pikó András exújságíró és csapata nyert. Pikó polgármester lett, az őt kívülről támogató baloldali pártok emberei pedig beültek az önkormányzatba.

Felkészülés a káoszra

Azonban sokáig nem ülhetnek a babérjaikon, ugyanis alig három évvel a ’19-es választás után jön a 22-es országgyűlési választás, ami azt jelenti, hogy megint fel kell sorakoznia a parlamenti és a parlamenten kívüli erőknek mind jobb, mind baloldalon azért, hogy elnyerjék az egyre kevesebb választópolgár bizalmát a parlamenti padsorokhoz.

Ilyenkor általában szövetségek köttetnek mind fent, mind lent: országos szinten a nagyobb politikai alakulatok egymással, helyi szinten a kisebbek a nagyobb politikai alakulatokkal kötik meg azokat a megállapodásokat, amelyek azután alapot teremtenek esetleg egymás hátba szúrásának – ahogy azt ellenzéki oldalon már megszokhattuk az elmúlt évtizedben (is). Ennek iskolapéldája lehet az, ami Józsefvárosban minden bizonnyal történni fog.

Csordás Anett
Csordás Anett FB-oldal. Kép: Facebook

Mert ugyan még nem tudni, mit szólnak az ellenzéki oldalon a C8 színeit képviselő Csordás Anett akciójához, de valószínűsíthető, hogy nem tapsikolnak örümükben. Történt ugyanis, hogy Csordás kisasszony hirtelen kiírta a Facebook-oldalára azt, hogy ő bizony ELLENZÉKI KÉPVISELŐJELÖLT.

Mégpedig nem is egyszerű: hanem ORSZÁGGYŰLÉSI.

Hogy is van ez?

Pedig a közelmúltban az ellenzéki pártok és mozgalmak éppen egy olyan megállapodást kötöttek, miszerint – eleget téve Orbán Viktor évekkel ezelőtt tett kijelentésének – egy közös öszellenzéki jelöltet indítanak minden választókerületben a kormánypártok jelöltjei ellen, azaz 106 ellenzéki indul 106 kormánypárti ellen. Arra, hogy ki lesz az a 106 ember, azt mindenképpen – legalábbis a jelenlegi megállapodás szerint – demokratikusan, előválasztásokkal fogják egymás közt elrendezni (vagy le-).

Ha ebből a szemszögből nézi a gyanútlan ellenzéki választó, akkor azt hiheti, hogy már el is dőlt Józsefvárosban a kérdés. Azonban ez koránt sincs így, az ellenzéki előválasztás ugyanis még a közeljövő egyik akár ellenzéki torkon akadó szálkája lehet a baloldali pártok háza táján. Tehát minimum az ellenzéki választók megtévesztését jelentheti az, ha valaki önjelöltté teszi magát. Még akár a Facebookon is, hiszen ha úgy nézzük, sok választópolgár minden kétely nélkül elhisz mindent, amit a Facebookon lát.

Ha a kormánypártok szemszögéből nézzük, akkor ők valószínűleg nem akadnak ezen fenn, hiszen ez nekik még jól is jöhet, hogy jóval a startpisztoly eldördülése előtt már komoly konfliktus van belekódolva az ellenzéki együttműködésbe (még ha csak Józsefvárosban is). Viszont ha a kormánypártok sok Csordás Anett-tel számolhatnak lesz az ellenzéki oldalon, akkor valószínűleg nem csak Józsefvárosban vannak belekódolva az egymás torkának való ugrások az ellenzéki oldalon.

Hiszen ez az, amiben nagyon jó az ellenzék: az egymásnak ugrásban.

A kormányzásban? Azt már megtudtuk, éppen abból lett elege sokaknak 11 éve…

 

Pannon Fórum | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek