Szíria – Kreml: a török támadás a legrosszabb forgatókönyv

Egy esetleges török hadművelet a legitim szíriai kormány és annak fegyveres erői ellen Idlíb tartományban a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Szentéterváron.

“Ne a legrosszabb forgatókönyvekből induljunk ki!” – hangoztatta a szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország hogyan reagálna arra, ha Recep Tayyip Erdogan török elnök beváltaná fenyegetését, és újabb hadműveletet indítana el Szíria területén.

“Ha Szíria legitim kormánya és fegyveres erői elleni hadműveletről van szó, az természetesen az események alakulásának legrosszabb változata” – tette hozzá.

Az orosz elnök sajtótitkára arra reagált, hogy a nap folyamán korábban Erdogan “utolsó figyelmeztetést” intézett a szíriai kormányerőkhöz, egy “küszöbönálló” török katonai támadással kapcsolatban. Kilátásba helyezte, hogy Ankara biztonsági övezetet alakít ki Idlíbben.

Peszkov elmondta, hogy fennmarad az orosz-török kapcsolattartás az idlíbi helyzet további elmérgesedésének megakadályozása érdekében. A szóvivő szerint egyelőre nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Erdogan telefonon beszéljen egymással.

Kijelentette, hogy Moszkva elégedett volt a szíriai rendezésről a törökökkel több mint két évvel ezelőtt Szocsiban elért megállapodással. Ez az elégedettség azonban megszűnt, miután militánsok és terroristák számára Idlíb a szíriai fegyveres erők és az orosz katonai objektumok elleni támadásaik kiindulópontjául kezdett el szolgálni.

Peszkov nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Moszkva készen áll-e egy új megállapodást kötni Ankarával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jordániai hivatali partnerével közösen tartott moszkvai sajtóértekezletén megerősítette, hogy az orosz fővárosban az előző két napon lezajlott orosz-török tárgyalások során nem sikerült megállapodni az Idlíbről kötött megállapodások végrehajtásáról. A tárcavezető szerint az eszmecsere során Oroszország nem támasztott új feltételeket Törökországgal szemben.

Leszögezte, hogy Moszkva támogatja a szíriai kormányerőket, amelyek tartják magukat az Idlíbre vonatkozó megállapodásokhoz, de válaszolnak az ellenzéki fegyveresek elfogadhatatlan provokációira. Megismételte, hogy a kormányellenes erők a tartományban és onnan kiindulva folyamatosan szíriai és orosz célpontokat támadnak.

MTI

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek