Szíria – Putyin és Erdogan a katonai és titkosszolgálati együttműködés megerősítéséről állapodott meg

A katonai és titkosszolgálati fellépés koordinálásának erősítéséről állapodott meg a szíriai tűzszünetet megsértő terroristákkal szemben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök

– közölte a Kreml sajtószolgálata csütörtökön a két vezető legutóbbi telefonbeszélgetéséről.

Erdogan együttérzéséről biztosította Putyint az idlíbi feszültségcsökkentő övezetben életét vesztett orosz pilóta, #Roman Filipov halála miatt. A Putyin által posztumusz Oroszországi Föderáció hősévé minősített Filipov koporsóját csütörtökön katonai tiszteletadással búcsúztatta a Moszkva melletti #Cskalovszkij repülőterén az orosz védelmi tárca vezetése. A pilóta voronyezsi temetésén több százan vettek részt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, #Putyin és #Erdogan megvitatta a szíriai rendezéssel kapcsolatos legközelebbi orosz-török-iráni csúcstalálkozó lehetőségét, amelynek dátumában egyelőre nem állapodtak meg. Török sajtóértesülések szerint a csúcsot Isztambulban rendezik majd meg.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint Putyin és Erdogan hangsúlyozta a szíriai feszültségcsökkentési övezetek létrehozásáról szóló asztanai megállapodások maradéktalan végrehajtásának fontosságát. A két elnök megerősítette elkötelezettségét a szíriai válságnak az ENSZ BT 2254-es határozata alapján és a Szocsiban megtartott szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusa határozatainak szellemében megvalósítandó politikai rendezése mellett.

Valerij Szemerikov, a hat egykori szovjet tagköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettese csütörtökön Moszkvában kijelentette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a Szíriában elszenvedett vereség után Afganisztánba csoportosítja át erőit, ahol már 7 ezer fegyverese tartózkodik.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete egy biztonsági tanácsi vita során arra figyelmeztetett, hogy az IÁ igyekszik megvetni a lábát Afganisztán északi tartományaiban, ami fenyegetést jelent Oroszország déli régióira és a közép-ázsiai országokra.


Hasonló cikkek