Szlávik: az embereknek egyszerűen elegük van a koronavírusból

Az infektológus főorvos szerint a fiatalok kevésbé fegyelmezettek, körükben most gyorsan terjed az új típusú koronavírus.

Szlávik János a Klubrádióban hozzátette: szerencsére közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket, viszont abból a szempontból veszélyes a dolog, hogy másokat is gyanútlanul megfertőzhetnek – írja a Portfolio.

Mint ismertette: tavasszal sok idős beteg volt, sokan kerültek kórházba, intentív osztályra. Jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban és szerencsére egyelőre nagyon kevesen haltak meg.

Kitért arra is, hogy most már tudjuk, hogyan védhetjük magunkat a járvány ellen, például maszkhordással, folyamatos kézfertőtlenítéssel és a hozzátartozókkal való kapcsolatkerüléssel, de sok fiatal úgy gondolja, hogy a vírus rájuk nem veszélyes, lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot.

Szlávik hozzátette: kifejezetten veszélyes, hogy sok fiatal tünetmentesen lesz fertőzött. Az adatokkal kapcsolatosan a szakember elmondta: Magyarországon a halálozási adatok lakosságarányosan nem magasak, viszont a járvány terjedése aggasztó méreteket öltött.

Hozzátette: riadva látja, hogy bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot. Az orvos szerint az embereknek egyszerűen elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, ezzel pedig másokat veszélyeztetnek.

Szlávik elmondta azt is, hogy hamarosan újabb szigorításokra lehet szükség, ezt pontosan a járványgörbe többnapos átlaga alapján fogják eldönteni.

portfolio.hu
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200909/szlavik-veszelyesen-fegyelmezetlenek-a-magyar-fiatalok-hamarosan-ujabb-szigoritasokra-lehet-szukseg-447968
A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek