Szlovákia akkor nyitja meg határait, mikor a környező országok is úgy állnak majd, mint ők

A szlovák kormányfő reagált a külföldön élő szlovák állampolgárok képviselőinek felhívására.

Szlovákia akkor fogja megnyitni határait, mikor a környező országokban olyan lesz a fertőzés állása, mint nálunk.” – ezzel reagált Igor Matovič szlovák kormányfő a külföldön élő szlovák állampolgárok képviselőinek a határzár feloldását érintő kérésére. A miniszterelnök reakcióját a Kormányhivatal sajtóosztálya tolmácsolta.

A kormányfő azzal érvel, hogy a fertőzés mértéke a környező országokban 10x magasabb, mint Szlovákiában, valamint konstatálta, hogy a prioritás a szlovákiai polgárok egészségének védelme, bár sajnálja, hogy a külföldről hazatérők kénytelenek kötelező állami karantén alá vetni magukat. “Minél korábban állnak majd hozzánk hasonlóan jól az országok, annál korábban nyithatjuk meg a határokat” – reagált a miniszterelnök.

A külföldön élő szlovák állampolgárok képviselői – főleg a csehországiak – a szlovák és cseh állami szerveket is megkeresték, és arra kérték, hogy fontolják meg az egymással közös határszakaszaikon lévő határzár fokozatos feloldását. Mindkét országban hasonló a járványügyi helyzet, így lakóik egymásra nem jelentenek veszélyt. A felhívás szerzői ugyancsak felhívják a figyelmet arra, hogy a két ország rendkívüli módon kapcsolódik a másikhoz.

Forrás: teraz.sk, KÖRKÉP.SK

Nyitókép: hnonline.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek