Több milliárd eurós autóipari beruházásért verseng Szlovákia és Magyarország

Szlovákia és Magyarország egy stratégiai autóipari befektetőért harcol, amely amellett, hogy több milliárd eurós invesztíciót hozhat, több ezer embernek is munkát adhat.

Erről Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter beszélt, miután múlt héten látogatást tett a Kassához közeli Valalikyben létrehozott új állami ipari parkban, amit a kormány nagy befektetőknek ajánlott fel.

Már régebb óta felröppent a hír, hogy a német Volkswagen Szlovákiában hozhat létre üzemet, amelyben elektromos autók akkumulátorait gyárthatják. A befektetés 2 milliárd euróba kerülhet és 2500 embernek adhat munkát.

A másik lehetséges befektető a svéd Volvo autógyár, amely már jelezte, hogy új üzemre van szüksége Európában, a DenníkE szerint pedig Szlovákia is szóba került. A Volvo 400 ezer autót gyártana évente, új üzemével pedig kiegészítené a Svédországban és Belgiumban lévőket, amelyek a számítások szerint 2025-től már képtelenek lennének kiszolgálni a keresletet.

A harmadik projektről csupán annyit tudott meg a DenníkE, hogy szintén autóipari cégről van szó.

Szlovákia legnagyobb ütőkártyája e három beruházásért folytatott küzdelemben az új ipari park Valalikyben. Mivel korábban hiányoztak ilyen ipari területek, Szlovákiát elkerülték a nagyobb befektetők.

Peter Kremský (OĽaNO), a parlament gazdasági bizottságának az elnöke szerint nincs mitől tartani a háború kapcsán e téren, sőt az Ukrajnából és Oroszországból kivonuló cégek épp a környező országokban, így Lengyelországban, Romániában vagy éppen Szlovákiában telepedhetnek le.

Forrás: parameter.sk

Fotó: tasr

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek