Szlovákia az EU 6 legkorruptabb országa között

Szlovákiában nem büntetik a magas szinten elkövetett korrupciót, véli Gabriel Šípoš, a Transparency International Slovensko (TIS) elnöke. Ezt mutatja a Transparency International által felállított 2019-es korrupciós világranglista is, melyen Szlovákia az 59. helyet foglalja el.

Az előző évhez képest az ország 2 hellyel lejjebb csúszott. A választási ciklus elején, 2016-ban Szlovákia még az 54. volt, azóta tehát 5 helyet rontott.

Az EU-ban csak Magyarországon, Görögországban, Horvátországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet…

Az uniós tagállamok közül csak öt ország szerepelt rosszabbul, mint Szlovákia: Magyarország, Görögország, Horvátország, Románia és Bulgária. A posztkommunista országok közül a legjobb helyen Észtország végzett, amely a világranglista 18. helyét foglalja el. A legtöbb kelet-európai állam rosszabb eredményt ért el, mint tavaly. Leginkább Románia és Csehország esett vissza az előző évhez képest.

Tavaly a „legtisztább” államok Dánia és Új-Zéland voltak. A lista végére Szomália, Dél-Szudán és Szíria került. Az országok kétharmada 50 pontnál kevesebbet szerzett, a maximális pontszám 100 volt.

A TIS legfrissebb felmérése a Specializált Büntetőbíróság 2016 és 2019 között hozott döntéseit vizsgálta. A büntetett jogsértések kétharmada 500 euró alatti, 40 százaléka pedig 100 euró alatti, enyhébb korrupciós eset volt.

A TIS szerint jelentős mértékben csökkent az elítélt politikusok, bírók, rendőrök és ügyészek száma is. Ebben a választási ciklusban (2019 októberéig) 12 ilyen eset fordult elő, az előzőben 30.

Forrás: bumm.sk, tasr/facebook

Nyitókép forrása: TIS


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek