Szlovákia egyik legnagyobb mészárlásának elkövetői szabadlábra kerülhetnek

A negyed évszázaddal ezelőtt történt esemény megrengette az egész országot. 1994. április 8-án-a pozsonyi Öreg Szőlősi (Stará Vajnorská) úton lévő raktárban két fiatal férfi Skorpió típusú gépfegyverrel megölt három vietnami férfit és két vietnami nőt.

Az áldozatok női tagjai közül az egyik várandós volt és megfojtottak egy 8 hónapos csecsemőt is. A felnőtt áldozatok mind a harmincas éveik elején jártak.

A mindössze 23 éves Róbert Matta és a 24 éves Viliam Hauser vérengzése mögött a pénzszerzés állt. Összesen 1,1 milliót zsákmányoltak, különböző pénznemekben. A rablógyilkosság során 150 ezer koronát, 4000 márkát, 29  712 dollárt és 30 000 schillinget zsákmányoltak és Németországba mentek.

Amikor pár nap múlva visszatértek és újból külföldre akartak szökni, a rendőrség a ligetfali határátkelőnél elfogta őket. A rendőrség az Interpollal való együttműködésnek köszönhetően a pénz egy részét is lefoglalta. A borzalmas vérengzést Matta társára, Hauserre akarta kenni, aki elejétől fogva azt állította, hogy ő csak a tett helyszínére vitte Mattát és a raktárépület előtt várt rá.

Az ítélet nem is lehetett más, mint életfogytig tartó szabadságvesztés. 1996 februárjában a Legfelsőbb Bíróság elutasította az elkövetők fellebbezését és helyben hagyta a városi bíróság ítéletét. Paradox módon azonban április 19-án kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket, úgy mint mindenki, aki letöltötte 25 éves börtönbüntetését. Mindketten Lipótváron raboskodnak.

Forrás: cas.sk, ma7.sk

Fotó: ČTK, TASR

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek