Júniustól megváltoznak a szabályok a szlovákiai élelmiszerüzletekben

A szlovák kormány tervei szerint júniustól újra módosul az élelmiszertörvény. Az új szabályozok szerint az élelmiszerüzletekben legfeljebb a minőségmegőrzési idő lejártát követő 45 napig lehetnek majd a termékek az üzlet polcain, jól elkülönítve a többi élelmiszertől.

Az új szabályok elsősorban a kereskedőknek kedveznek, akik leginkább az élelmiszertörvény drákói büntetéseit kritizálták. Ezek szerint az a kereskedő, aki egy éven belül újra ugyanazt a hibát követi el, amelyet egyszer már felróttak számára az ellenőrök, minimum egymillió eurós büntetésre számíthat, miközben a többszöri szabálysértés esetén a büntetés felső határa ötmillió euró. A kormány által most elfogadott javaslat szerint a minimális büntetést ilyen esetekben 50 ezer euróra faragják le. Eredetileg ugyan azzal számoltak, hogy a felső határt is 2 millió euróra csökkentik, ezt azonban végül kihagyták.

A fogyasztók számára az egyik leglátványosabb változás az üzletláncok reklámújságait érinti. Eszerint a kereskedők reklámújságjaiban meghirdetett élelmiszerek minimum 50 százalékának hazainak kellett lennie. Júniustól így már ez sem lesz kötelező, vagyis a kereskedők annyi hazai élelmiszert hirdetnek majd meg a reklámújságaikban, amennyit jónak látnak.

Az új szabályokkal kapcsolatban a legnagyobb vitát a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek felhasználhatósága váltotta ki. A jelenleg érvényes szabályok szerint a lejárt minőségmegőrzési idejű, ám egészségi szempontból még kifogástalan élelmiszereket a kereskedők ingyen felajánlhatják a jótékonysági szervezeteknek, a vásárlóknak azonban nem adhatják el őket. Ám ha a kereskedők ezeket az élelmiszereket is szabadon pénzzé tehetik, kevesebb élelmiszer jut majd a jótékonysági szervezeteknek.

A kormány által elfogadott kompromisszumos javaslat szerint a minimum 400 négyzetméteres alapterületű üzleteknek a lejárt minőségmegőrzési idejű, ám még biztonságos élelmiszereket legalább egy jótékonysági szervezetnek fel kell majd ajánlaniuk, és ha ez utóbbi 48 órán belül nem reagál az ajánlatra, a kereskedő majd csak akkor kínálhatja az adott élelmiszert a vásárlóknak.

Forrás: ujszo.com

Fotó: TASR/AP-felvétel

Kövessen minket a Facebook-on is!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek