Szlovákia ellentörvénnyel akadályozná, hogy a magyar kormány termőföldet vegyen az országban

A kormányoldal és az ellenzék is tiltakozik Szlovákiában amiatt, hogy a magyar kabinet jelentős mennyiségű szlovákiai termőföldet szeretne megvásárolni. Az ellenzéki Smer rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez, a külügyminisztérium törvénnyel akadályozná meg a felvásárlást. Andrej Danko és az SNS, valamint Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő ugyanakkor kiállt Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök mellett. A Szövetség pedig óvatoskodik.

Rendkívüli hullámokat vetett Szlovákia és Magyarország közti viszonyban, hogy a magyar kormány akár több ezer hektár szlovákiai termőföld megvásárlását tervezheti. Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter, a mezőgazdasági minisztériummal együtt, erre reagálva törvénymódosítást kezdeményez. Samuel Vlčan (OĽaNO) mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hamarosan a kormány elé terjeszti a törvénymódosítási tervezetet. Az ilyen tranzakciókról a szlovák külügy előre szeretne tudni. Szóba került még, hogy az új jogszabály szerint termőföldet csak aktív mezőgazdászok vehessenek, de az állam elővásárlási jogának bevezetése is terítékre került. Fontolóra veszik még, hogy megtiltják az offshore cégeknek a földtulajdonlást, illetve bevezetnék, hogy földet csak olyan természetes személy vehessen, aki már több éve szlovákiai állandó lakhellyel rendelkezik. Boris Kollár, a Sme rodina vezetője elfogadhatatlannak tartja, hogy egy szuverén állam területén egy másik ország tulajdont szerezzen. A Sme rodina egyenesen az alkotmányban rögzítené, a mezőgazdasági terület nem áru.

A magyar kormány még júliusban döntött arról, létrehozza az ún. Termőföld Magántőkealapot. „Amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait” – olvasható a magyar kabinet határozatában. A határozat szerint a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek (Fidesz) az Eximbank Zrt. szakmai támogatása mellett kell kiválasztania az alapkezelőt, melynek keretösszege 400 millió euró, azzal, hogy annak 70 százalékát, 280 millió eurót a magyar állam a központi költségvetése terhére biztosít.

A magyar külügy jelentős mennyiségű pénzzel magyarországi mezőgazdasági vállalkozókat szeretne segíti majd abban, hogy szlovákiai termőföldhöz jussanak (a Nyitrai és a Nagyszombati kerületben a jó minőségű termőföld piaci értéke hektáronként 5-7 ezer euró között mozog). A magyar állam tehát akár a szlovákiai szántóföldek több mint egy százalékát is a tulajdonába veheti.

Jarmila Halgašová elmondta, hogy értesítik erről az Európai Bizottságot és az ügyben szlovákiai jogalkotást is indítanak.  Robert Fico szerint: „Orbán úgy viselkedik, mint az a ragadozó, amely kiszimatolt egy öreg és sánta őzet”. Ahogy arról korábban a Korzár beszámolt, a magyar állam értékes ingatlanokat vásárolt meg Kassa belvárosában, egyes információk szerint pedig Besztercebányán is hasonló lépéseket tervez.

Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője pozitívan értékelte a magyar államkasszából Dél-Szlovákiába irányuló forrásokat. Ezen belül főleg a szlovákiai magyar szervezeteknek és vállalkozóknak juttatott támogatásokat említette.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és volt kormányfő szerint a szlovák diplomácia csak végezze a dolgát, a szlovák–magyar vitát pedig kezelje diplomatikusan. „Vannak különféle, Dél-Szlovákiát érintő programjaik, amelyek keretében támogatják az óvodák, alapiskolák felújítását, a stadionok építését vagy átépítését. Az utolsó program magában foglalja a történelmi épületek és esetlegesen a termőföldek felvásárlását is” – részletezte a pénzügyminiszter. Ugyanakkor rámutatott, a szlovákok is vásárolhatnak földet külföldön.

Korčok hangsúlyozta, az ilyen tevékenységekhez a szlovák fél beleegyezése is szükséges. Szijjártó megígérte, eleget tesznek a szlovák fél kérésének.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek