Szlovák Iparkamara: Katasztrofális következményei lennének az orosz energiahordozóktól való függetlenedésnek

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK), valamint a Klub 500 képviselői kedden felszólították Zuzana Čaputová köztársasági elnököt és Eduard Heger miniszterelnököt, hogy minden gazdaságot érintő kérdésben konzultáljanak azokkal, akiket a változások a legnagyobb mértékben érintenek, tehát a szlovák ipar és gazdaság képviselőivel.

A szervezetek most azt követelik, hogy Szlovákia ne támogassa az Európai Unióban ezeket az „átgondolatlan” javaslatokat, mert ezek által hosszú távon nemcsak a szlovák, hanem az egész Európai Unió gazdaságának is ártanának. Szerintük ez végső soron katasztrofális életszínvonal-csökkenést eredményezne nemcsak Szlovákiában, hanem az egész EU-ban.

Szlovákia számára – amely az Eurostat 2020-as adatai szerint 85 százalékban függ az orosz földgáztól és 100 százalékban az orosz kőolajtól – a szervezetek képviselői szerint a gáz- és olajimport leállítása pusztító következményekkel járna, és gazdasági összeomlást okozna. „Szlovákiában 5,5 millió ember van, akinek megélhetésre van szüksége. Csak az ipar 600 ezer embert foglalkoztat, akiknek fizetést kell adni. Az orosz olaj és gáz azonnali leállítása után láncreakció következne, és az egyik gyár a másik után állna le – mondta Soták.

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek