Szlovákia is kiutasít 3 orosz diplomatát

Milány Kincső

A Szlovák Köztársaság a csehországi eseményekre reagálva kiutasít 3 orosz diplomatát az országból. Hét napon belül kell elhagyniuk Szlovákia területét. Ezt csütörtökön jelentette be Eduard Heger (OĽANO) kormányfő Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter társaságában. 

„A Szlovák Köztársaságnak továbbra is érdeke a kapcsolatok megerősítése Oroszországgal. E kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet. Ugyanakkor arra számítunk, hogy ehhez hozzájárulnak az orosz diplomáciai misszió képviselői is, akik tiszteletben fogják tartani a vonatkozó nemzetközi egyezményeken alapuló magatartási elveket” – közölte a miniszterelnök. Heger kifejezte szolidaritását Csehországgal, teljes körű támogatásáról biztosítva őket. Hozzátette: a diplomaták kiutasításáról azután döntöttek, hogy alaposan megvizsgálták a hírszerzés által közölt információkat.

A Cseh Köztársaság a prágai orosz nagykövetség 18 olyan munkatársát utasította ki, akiket a titkosszolgálat tisztjeiként azonosítottak. A kiutasítás a vrběticei lőszerraktárakban 2014-ben bekövetkezett robbanásokkal van összefüggésben, amelyekhez valószínűleg orosz ügynököknek is közük volt. Oroszország válaszképpen a moszkvai cseh nagykövetség 20 alkalmazottját küldte haza.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök hétfőn (április 19.) arról tájékoztatott, hogy a támadás célpontja egy bolgár üzletember áruja volt, az akció tehát nem a Cseh Köztársaság ellen irányult. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy ügynökök ilyen műveleteket hajtsanak végre egy szuverén állam területén.

A cseh miniszterelnök köszönetet mondott Szlovákiának a gesztusért.

Oroszország szlovákiai nagykövetsége a közösségi hálón utasította vissza a munkatársait ért vádakat. Szlovákia lépése szerintük ellentétet képez a két ország történelmileg jó kapcsolatában.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek