Szlovákia kemény intézkedéseket vezetett be a koronavírus miatt

Szlovákia szinte teljesen elzárta magát. Mindenkit kötelező karanténba fognak helyezni, akik bármilyen országból is hazatérnek. A reptereket lezárják, a tömegközlekedést csökkentik.

A központi válságstáb kemény intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány miatt. Mindezt Peter Pellegrini kormányfő közölte a válságstáb ülése után. Elmondása szerint az intézkedések célja, hogy “időt nyerjünk, és legyen időnk a megfelelő intézkedések meghozatalára”.

Pellegrini kijelentette, hogy a kínai kormány segítő kezet ajánlott fel a segédeszközök bebiztosítására. Továbbá azt is hozzátette, hogy az egyszeri használatú szájmaszkokat a lehető legnagyobb számban fogják osztogatni a polgárok között, hogy szükség esetén bárki használhassa őket. A kormányfő azt is hozzátette, hogy már lefoglalták az első 20 új lélegeztetőgépet. A cél legalább 100 új darab beszerzése.  Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes kórházak elhalasztják a tervezett műtéteket azért, hogy legyen elég kapacitásuk a koronavírusos betegekre.

A bevezetett intézkedések:

1. Mindhárom nemzetközi repülőteret, a pozsonyit, a kassait és a poprádit is lezárják a személyforgalom előtt.

2. A határátkelőhelyeken március 13-tól reggel 7.00 órától ellenőrzésekre lehet számítani, és csak azok a polgárok léphetnek be az ország területére, akiknek van az állandó vagy átmeneti lakhelyük Szlovákiában. A Pozsony környéki falvakba, pontosabban a Magyarországra és Ausztriába ingázó dolgozók engedéllyel járhatnak át a határon.

3. A belföldi vonatközlekedés a szünidei, illetve hétvégi menetrend szerint fog közlekedni, de a nemzetközi vonat- és autóbuszközlekedést leállítják, kivételt képez az ellátás szállítása.

4. Korlátozzák az állami hivatalok nyitvatartási idejét – naponta csak 3 órát lesznek nyitva. A hivatalokban tartózkodó ügyfelek létszámát, ill. mozgását pedig szabályozni fogják.

5. Indoklás nélkül igényelhető az adóbevallások március végi leadási határidejének kitolása júniusra.

6. Az összes utazási iroda külföldre tervezett útját törölni készülnek, de ezt a gazdasági minisztérium fogja oldani.

7. Bezárnak az aquaparkok, síközpontok, gyereksarkok, uszodák, kulturális és szociális intézmények, bárok, éttermek, cukrászdák, sí- és wellness központok. Minden szolgáltató (szépségipar) bezárni kényszeról két hétre. Ellenben bírság sújtja őket 1659 eurótól akár 20000 euróig terjedően.

8. 14 napos kötelező karantén mindenkinek, aki külföldről jön haza. Eddig a kötelező karantén csupán az Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából hazatérő polgárokra vonatkozott. Péntektől mindenkire vonatkozik. Aki nem tartja be a feltételeket, szintén büntetésre számíthat. A lekövetéseket a SIM kártyák bemérésével végzik.

9. A válságstáb döntése alapján hétfőtől (márc. 16.) bezárják az összes iskolát és oktatási intézményt legkevesebb 14 napra.

10. Korlátozzák a bevásárlóközpontok nyitvatartását. hétvégén csupán élelmiszert, gyógyszert és drogériát lehet majd vásárolni. Saková szerint előfordulhat, hogy hétköznapi nyitvatartást is módosítani fogják, attól függően, mennyien fogják látogatni a bevásárlóközpontokat.

11. Továbbra sem lehet látogatni és szervezni kulturális-, sport- és nyilvános eseményeket.

12. A misék és istentiszteletek sem lesznek megtartva.

„14 nap alatt nem áll le a világ. Senkivel semmi nem történik, ha nem megy el úszni vagy istentiszteletre, esetleg elmarad a sítúrája. Legyünk felelősek egymásért.” – jegyezte meg Pellegrini. Körkép.sk

Forrás: KÖRKÉP.SK


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek