Szlovákia keményen lép fel az orosz kémkedés ellen

A szlovák állam és biztonsági egységei továbbra is megalkuvást nem ismerve lépnek fel azok ellen, akik kémkedésben vettek részt, és a Szlovák Köztársaság érdekei ellen cselekedtek – nyilatkozta a kormányülést követően Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök az orosz kémbotránnyal kapcsolatban. Szlovákia fellép az orosz kémkedés ellen. 

A szlovák kormányfő felszólította azokat, akik részt vettek ilyen tevékenységben és pénzért adták el az ország elveit Oroszországnak, hogy önként adják fel magukat.

A rendőrség egyelőre két személyt gyanúsított meg azzal, hogy az oroszoknak kémkedett. Pavel Bučka ezredesen kívül Bohuš Garbárról van szó, aki különféle álnevekkel írt a Hlavné správy dezinformációkat terjesztő álhírportálra, amelyet a Szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal március elején blokkolt.

Hamran István országos rendőrfőkapitány kedden elmondta, a férfi elismerte bűnösségét. 2021 óta a GRU orosz titkos katonai hírszerzés kapcsolattartójaként tevékenykedett, amely a rendőrség szerint Szlovákiában az orosz nagykövetség leple alatt működött. A gyanú szerint kényes információkkal látta el az oroszokat, amiért kenőpénzeket kapott. A nála tartott házkutatás során pendrive-okat foglaltak le, valamint a kifizetett kenőpénzek egy részét. A történtek után Szlovákia kiutasított 3 orosz diplomatát, köztük Sergej Solomasovot, az orosz nagykövetség katonai attaséját, akiről megjelent egy felvétel, amint lefizeti Garbárt.

Forrás: parameter.sk

Fotó: tasr

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek