Zátonyra futott korrupció elleni harc Szlovákiában

A jelenlegi szlovák kormány legnagyobb előnye, hogy a rendőrség elkezdte kivizsgálni a prominens személyek korrupciós ügyeit, két év alatt azonban az ígért rendszerszintű intézkedések harmadát sem sikerült megvalósítani – figyelmeztet az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint az ország arculatáért folytatott küzdelmet „összeesküvés és gyűlölködés” kíséri az ellenzék részéről.

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány a kormány megalakulása után összegyűjtötte a koalíció legfontosabb vállalásait e terén. A 24 pontból mindössze 7 valósult meg, ráadásul ezek többségére még a kormányzás első évében került sor. Zuzana Petková, a szervezet elnöke emlékeztetett, a kulcsfontosságú reformokat általában a ciklus első két évében fogadják el. „Nehéz történelmi időszakot élt át, először szembe kellett néznie a világjárvánnyal, most pedig az ukrajnai háborúval, annak gazdasági következményeivel és a menekültválsággal.” – jegyezte meg Petková.

Vitás pontok

A Sme rodina és a Za ľudí képviselői nem támogatták az egyes reformjavaslatokat a parlamentben. A politikusok körében a legnagyobb felháborodást a Gorilla-felvétellel kapcsolatos botrány váltotta ki, amelyben Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport igazgatója ellen folyt eljárás. Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) letartóztatott vezetője a főügyész döntésének köszönhetően szabadult. A koalíciós képviselők egy része úgy véli, Žilinka megválasztása a kormány egyik legnagyobb tévedése volt, többen a lemondását, illetve a 363-as paragrafus törlését követelik, mely lehetővé teszi, hogy a főügyész megszakítson egy eljárást, ha az törvénytelenül zajlik.

Az elemzők hangsúlyozták, a kormány a közbeszerzés terén is különböző intézkedéseket ígért a korrupció csökkentése érdekében, a legutóbbi törvénymódosítás azonban az ellenőrző mechanizmusok meggyengülését eredményezte.

Kettős mérce

Petková szerint ahhoz, hogy a társadalom korrupcióellenes beállítottsága megmaradjon, az előző választási ciklus alatt működő korrupciós hálózat felszámolását rendszerszintű változásnak is kísérnie kell. Az alapítvány igazgatója felrótta azt is, a kormány kettős mércét alkalmaz, a plágiumbotrány kapcsán például nem vonta felelősségre a saját tagjait – Igor Matovič (OĽaNO), Branislav Gröhling (SaS) és Boris Kollár (Sme rodina) sem tisztességen úton jutottak diplomához. Mindemellett, amikor a koalíciós pártokhoz közeli személy ellen indul nyomozás, megkérdőjelezik a büntetőjogi eljárás, valamint a rendőrség megbízhatóságát.

Heger szerint az előző kormány irányítását átszőtte a korrupció és a közpénzek eltékozlása, elmaradtak a reformok és a „mi embereink” érdekei érvényesültek.Az elsők között adtuk le az Európai Bizottságnak a helyreállítási tervet, és 12 éves reformszünet után beindítottuk az egészségügy reformját, a kórházak optimalizálását és a nemzeti parkok reformját, mellyel fokozottan védjük a természetet” – emlékeztetett. Heger szerint már látni a korrupció elleni harc eredményeit, ami annak köszönhető, hogy szabad kezet kaptak a bűnüldöző szervek, valamint a kormány kiállt a becsületes nyomozók, ügyészek és bírók mellett.

„Káosz és kudarc”

Peter Pellegrini (Hlas) egykori kormányfő szerint Matovič és Heger kormányzását a káosz és kudarc jellemzi. „Szlovákia keményen ráfizetett arra kísérletre, hogy tapasztalat nélküli emberek kerültek hatalomra” – folytatta, majd kiemelte, elutasítja, hogy ezentúl az előző kormány hibáit használják kifogásként.

Forrás: Denník N, TASR, ujszo.com

Fotó: tasr/AP

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek