Szlovákia lakossága egyértelműen európárti

Még soha nem volt ilyen magas az euró támogatottsága a szlovák lakosság körében és általában az eurózónában – derült ki az Eurobarometer felméréséből.

Az eredményekről Ingrid Ludviková, az Európai Bizottság szlovákiai képviselete sajtóosztályának munkatársa tájékoztatta a TASR-t.

A felmérés szerint az európaiak 76%-a, a szlovákiai lakosságnak pedig 81%-a véli úgy, hogy a közös pénz hasznos az EU számára. Az euró 2002-es bevezetése óta ez a legmagasabb érték. Emellett az uniós polgárok 65%-a gondolja, hogy az euró hasznos a saját országa számára, Szlovákiában ez az arány még magasabb, 68%, és 17% százalék azok aránya, akik ennek ellenkezőjét gondolják. Az eurózóna mind a 19 országában a lakosság több mint fele támogatja a közös pénz használatát. Az euróra a gyakorlati haszna mellett az összetartozás és Európa globális erejének jeleként tekintenek. A pénzt jelenleg 340 millió uniós polgár használja, és körülbelül 60 ország valutája valamilyen módon kötődik az euróhoz.

Ludviková közlése szerint a közös gazdaságpolitika és a nemzeti költségvetések összehangolására és szigorúbb ellenőrzésére az uniós polgárok 69%-a szerint van szükség, Szlovákiában a lakosság 48%-a vélekedik így, miközben a megkérdezett szlovákiaiak 31%-a nem tudott nyilatkozni ebben a kérdésben, az eurózónában pedig a polgárok 12%-a.

Szlovákiában a megkérdezettek 74%-a ért egyet azzal, hogy feleslegesek az 1 és 2 centes érmék és vonják be azokat, az üzletekben pedig a vásárlási végösszeget kerekítenék 5 centre, az EU-átlag ebben az esetben 65%.

A szlovákiaiak 28%-a szerint a közös pénz erősíti az európai identitást, 70%-uk szerint megkönnyítette a vállalkozást más országokban (az EU-átlag 80%), 78%-uk szerint megkönnyítette az árak összehasonlítását a külföldi árakkal (az EU-átlag itt is 80%), 46%-uk szerint egyszerűbb és olcsóbb lett a külföldi nyaralás (az EU-átlag 52%).

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek