A szlovák kormány engedélyezte a szlovák légtér használatát a NATO gépei számára

A szlovák kormány engedélyezte a légtér használatát a NATO-tagállamok fegyveres erői számára, ha a repülés célja a NATO kollektív védekezésének biztosítása, a béke és a stabilitás fenntartása az euro-atlanti térségben, továbbá humanitárius akció, hadgyakorlat, delegációk és hadi felszerelések szállítása, valamint a szlovák légtérben való tankolás.

Ehhez a külföldi erők Szlovákia területén tartózkodására vonatkozó rendeletet kellett módosítani, ezt csütörtöki online ülésén szavazta meg a kabinet. Az engedély a Partnerség a békéért tagországaira is vonatkozik, kivéve Oroszországot és Fehéroroszországot.

Az elfogadott javaslat szerint a NATO fegyveres erői a nemzetközi jog és a nemzetközi szerződésekben rögzített szabályok, valamint a szlovák jogrend és a Szlovákia által aláírt kötelező érvényű nemzetközi szerződések alapján használhatják Szlovákia légtérét, előzetes bejelentés és jóváhagyás után.

A szlovák kormány beleegyezése nem vonatkozik a külföldi haderők olyan átvonulására, amely a szlovák jogrendbe ütközne, vagy nem felelne meg azoknak a feltételeknek, amelyet a Szlovák Köztársaság illetékes szervei megszabtak.

Az előző kormányrendeletben a kormány nem sorolta a kivételek közé a fegyverhordozó harci repülőgépekkel való átrepülést, valamint a légi felderítésre és rádioelektronikai hadviselésre alkalmas berendezésekkel felszerel harci repülőgépekkel való átrepülést. Az új rendeletben ez a megkötés már nem szerepel.

Forrás: ujszo.com

TASR/AP-felvétel

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek