Több mint 50 ezer menekült Szlovákiában

Kedd reggelig 54 304 ukrán állampolgár menekült Szlovákiába a háború elől. A szomszédos országokat is figyelembe véve a számuk már a 660 ezret is meghaladta, a legtöbben Lengyelországba menekülnek. A szlovák kormány hétfő este elfogadott egy rendeletet, amely jelentősen megkönnyíti az ukrán állampolgárok ideiglenes ellátását.

A szlovák–ukrán határátkelőkre továbbra is nagy nyomás nehezedik. Lapunknak eljuttatott közleményében a rendőrség arról tájékoztatott, hétfő reggeltől kedd reggelig 12 008 személynek engedélyezték a határátlépést. A háború kirobbanása óta eddig 54 304 ukrán állampolgár keresett menedéket Szlovákiában, ám a számuk fokozatosan nő. Ez abból is látszik, hogy a határátkelőkön rendkívül hosszú a várakozási idő, amit az ukrán oldalon zajló ellenőrzések is nehezítenek. A kevésbé terhelt felsőnémeti (Vyšné Nemecké) határátkelőhelyen is 10–12 órát kell várakozni, de például az ugari (Ubľa) átkelőnél a várakozási idő a 35 órát is elérheti.

A helyszíni beszámolók szerint a menekültek között javarészt nők és gyerekek vannak, hiszen a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. A szlovák oldalon számos tehergépkocsi várakozik, amelyek humanitárius segítséget szállítanak a rászorulóknak.

zuzana čaputová határ ukrajna szlovákia háború
Az ugari határátkelőt Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megtekintette. Erre a helyszínre is számos tehérgépjármű érkezett, a menekültek megsegítésére szánt humanitárius csomagot szállították – TASR-felvétel

Több mint 660 ezer
A Reuters hírügynökség beszámolója szerint eddig több mint 660 ezer ukrán állampolgár menekült el a háború elől. Shabia Mantoo, az ENSZ menekültügyi ügynökségének szóvivője azt mondta, a menekültek száma rohamosan nő, így elképzelhető, hogy Európának az évszázad eddigi legnagyobb menekültválságával kell szembenéznie.

Az AFP hírügynökség adatai alapján a legtöbben Lengyelországot választják, február 28-ig már több mint 280 ezren menekültek ide. Bizonyos ukrán–lengyel határátkelőkön a várakozási idő a három napot is elérheti. Magyarországra a hétfői adatok szerint már több min 93 ezren menekültek, de ahogy Mantoo is kiemelte, rendkívül gyorsan változnak a számok, így elképzelhető, hogy e cikk megjelenésekor a számuk már bőven átlépte a 100 ezret.

Az AFP szerint sokan menekülnek Romániába és Moldovába is, sőt, már több mint 40 ezer olyan ukrán állampolgárt tartanak számon, akik nem közvetlenül az Ukrajnával határos országokban keresnek menedéket.

Ideiglenes menekültstátusz
A kialakult helyzet miatt a szlovák kormány hétfőn este rendkívüli ülést tartott, amelyen jóváhagyták az ideiglenes menekültstátusz bevezetését. Ez sok tekintetben hasonlít a korábbi menekültstátuszra, viszont nagyon meggyorsítja az adminisztrációs terheket. Amíg nem volt háborús helyzet, a menekülteknek akár hetekig vagy hónapokig kellett várniuk a hivatali folyamatok lebonyolítására, és a jelenlegi válsághelyzetben erre nincs lehetőség. Már csak azért sem, mert a bajba jutott ukrán állampolgárok közül sokan szorulnak egészségügyi ellátásra, és sokak számára még az sincs megoldva, hol töltsék az éjszakákat és mit egyenek. Az ideiglenes menekültstátusz ezekre a problémákra jelent megoldást: a hagyományos menekültügyi kérvényekhez hasonlóan az ukrán állampolgároknak megtérítik az egészségügyi ellátását, és elszállásolják őket a menekültszállókon, ahol ételt és italt kapnak, valamint tisztálkodhatnak és alhatnak is.

Elszállásolás
A menekültszállók kapacitásai azonban végesek, ezért további helyekre is szükség lehet. A sajtóban már jelentek meg hírek arról, hogy bizonyos panziók és hotelek üzemeltetői felajánlották a szolgáltatásaikat, de továbbra sem tudni, pontosan hány helyre lehet szükség. Ján Orlovský, a belügyminisztérium migrációs hivatalának vezetője az aktualiy.sk hírportál szerint azt mondta, hogy a keleti régiókban eddig összesen 40 ezer ágyat különítettek el, és ebbe már beleszámolta a vendéglátóhelyek, a diákszállók és a turisztikai elszállásolóhelyek kapacitásait is.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a hétvégén azzal az ötlettel állt elő, hogy pénzzel jutalmazná azokat, akik befogadnak ukrán menekülteket. A tárcavezető havi 200 eurót fizetne egy felnőtt, 100 eurót pedig egy gyermek elszállásolása után, függetlenül attól, hogy állami vagy magánkézben lévő intézményekről van szó.

Matovič úgy tervezte, hogy a javaslatot már hétfőn jóváhagyja a kabinet, ám a TA3 hírtelevízió beszámolója szerint a koalíciós partnereknek még nem sikerült megállapodniuk a kifizetés módjáról, és a pénzügyminiszter által említett összegek sem tekinthetők biztosnak. A következő kormányülés szerda reggel lesz.

A kérvényezés módja
A belügyminisztérium tájékoztatása alapján az ukrán állampolgárok és a hozzátartozóik kérvényezhetik az ideiglenes menekültstátuszt. Hozzátartozónak tekintik az ukrán állampolgárok házastársát, az ukrán állampolgárok kiskorú gyermekeit vagy a házastárs kiskorú gyermekeit, valamint az ukrán állampolgárnak számító gyermekek szüleit. Az ukrán állampolgárságot elismertethetik személyigazolvánnyal, útlevéllel (lehet akár lejárt is), jogosítvánnyal, illetve más fényképes igazolvánnyal is, ha fel tudják mutatni hozzá a születési bizonyítványt. Azok az ukrán állampolgárok nem kérvényezhetik az ideiglenes menekültstátuszt, akiknek van állandó lakhelye Szlovákiában, akik korábban már kérvényezték a menekültstátuszt, illetve azok, akik ezt már meg is kapták. A jogszabály értelmében az ideiglenes menekültstátuszt 2022 végéig lehet kérvényezni.

„Hotspotok”
Az ukrán menekültek adminisztrációs problémáinak megoldására a belügyminisztérium úgynevezett hotspotokat állított fel. Ezek tulajdonképpen sátrakból és konténerekből álló létesítmények, melyek meggyorsíthatják az ideiglenes menekültstátusz kiosztásával járó papírmunkát. A tárca eddig négy ilyen helyszínt állított fel a keleti határátkelőknél, de szükség esetén akár többet is tudnak alkalmazni. A létesítményekben a rendőrség és a migrációs hivatal munkatársai dolgoznak, innen szállítják tovább azokat a menekülteket, akiknek nincs hol megszállniuk.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter kedden elmondta, az említett helyszíneken egészségügyi ellátást is biztosítanak majd azoknak a menekülteknek, akiknek erre sürgősen szüksége van. A tárcavezető azonban hangsúlyozta, a helyszíneken nem végeznek koronavírusteszteket. Ezeket azokon a szálláshelyeken kell elvégezni, ahová a menekülteket elszállítják.

Hosszú távon
Hogy hosszú távon mi lesz a háború elől menekülő ukrán állampolgárok sorsa, jelenleg nehéz megjósolni. Nyilván sok függ majd attól, hogy a háború meddig húzódik el, és milyen állapotban lesznek majd az ukrán városok a konfliktus lezárta után. Annyi bizonyos, hogy az első napokban, az ideiglenes menekültstátusz bevezetése előtt csak nagyon kevesen kérvényezték a hagyományos menekültstátuszt, amiből arra lehet következtetni, hogy a legtöbben szeretnének visszatérni az otthonaikba. Az ideiglenes menekültstátusz egyébként azt is lehetővé teszi, hogy az ukrán állampolgárok azonnal elhelyezkedjenek a szlovák munkaerőpiacon, így ha sokan nem is tudnak hazatérni, dolgozni és pénzt keresni még ebben a nehéz időszakban is lesz lehetőségük.

Forrás: ujszo.com, joj.sk

Fotó: TASR

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek