Szlovákia nem támogatja a migrációs paktumot

Szlovákia semmiképpen sem fogja támogatni az ENSZ globális migrációs egyezményét. Amennyiben az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene az egyezményhez való automatikus csatlakozással, akkor Szlovákia nem vesz részt azon.

Pellegrini bejelentése először tette egyértelművé Szlovákia ENSZ-egyezménnyel szembeni álláspontját. Korábban Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter – aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki posztját is betöltötte – többször megvédte az egyezményt és lemondását is kilátásba helyezte, ha a marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt.
“Kormányfőként elutasítom a migrációs egyezmény tartalmát.” – szögezte le Pellegrini. “Szlovákia nem gondolja azt, hogy ne lenne különbség a legális és az illegális migráció között. A gazdasági migrációt illegálisnak, károsnak és biztonsági kockázatnak tartjuk.”

Az ENSZ migrációs egyezményéről a világszervezet 193 tagállama 2016 szeptemberében egyezett meg. Annak deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Később ugyanígy tett Ausztria, Csehország és Lengyelország is. A dokumentumot a tervek szerint decemberben írják alá Marokkóban.

Forrás: MTI, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek