Szlovákia nemzeti gyásznapot tart

Szlovákia ma, azaz november 15-én nemzeti gyásznapot tart a Nyitra mellett történt autóbusz-baleset áldozatainak emlékére. A gyász jeléül a lobogókat félárbocra eresztik.

A szerdai (november 13.) buszbaleset, amely az aranyosmaróti (Zlaté Moravce) úton történt a Nyitra melletti Malánta (Malanta) közelében, Szlovákia történetének egyik legtragikusabb közlekedési balesete. A karambolban összesen tizenketten haltak meg, köztük gyerekek. További 15 személy megsérült. Egy utasokkal teli autóbusz ütközött össze egy teherautóval. Az érintett útszakasz továbbra sem járható.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a tragikus baleset miatt megszakította hivatalos ciprusi látogatását, és javasolta a nemzeti gyásznap kihirdetését.

Szlovákiában eddig 9 alkalommal hirdettek nemzeti gyásznapot, legutóbb 2016-ban, a Szlovák Köztársaság első elnöke, Michal Kováč halála miatt. A szerdaihoz hasonló tragikus baleset miatt utoljára 2009-ben tartott Szlovákia nemzeti gyásznapot, miután egy garamszécsi (Polomka) vasúti átkelőn vonattal ütközött össze egy autóbusz, és tizenketten meghaltak.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek