Pozsony elégedetlen a népszámlálás eredményével

Pozsony és az egyes városrészek önkormányzatai elégedetlenségüknek adtak hangot az idei népszámlálás első nyilvánosságra hozott adatai kapcsán. Azt állítják, hogy a statisztikai hivatal a fővárosban mintegy 20.000 lakossal kevesebbet számlált össze, mint amennyit az önkormányzatok nyilvántartanak.

Ez több millió eurós kiesést jelentene a főváros számára. Matúš Vallo főpolgármester és az egyes városrészek polgármesterei ezért közös felkéréssel fordultak az SZK Statisztikai Hivatalához, hogy adjon hiteles magyarázatot a különbségre. Hogy milyen további lépéseket tesznek, a választól függ. „Kérjük, hogy a statisztikai hivatal tegye közzé a pozsonyi adatok feldolgozásának részletes módszertanát, és terjessze a városrészek önkormányzatai elé az összeírt és össze nem írt lakosok listáját” – jelentette ki Vallo.

A statisztikai hivatal az öt fővárosi járásban 475.503 lakost számlált össze, vagyis mintegy 20.000 fővel kevesebbet annál a lakosságszámnál, amennyit az önkormányzatok tartanak nyilván. „Pozsonyban több mint 500.000 ember él. Számításaink szerint a főváros nagyjából 600.000 embert szolgál ki, akik itt élnek. Durva becslés szerint nagyjából 100.000 főnek nincs itt állandó lakhelye” – számszerűsítette Vallo.

Forrás: tasr, bumm.sk

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek