Adományboltot és ukrán nappali központot nyitottak Léván

A lévai önkormányzat az állami, a városi, valamint a regionális intézményekkel és civil szervezetekkel közösen összefogva felkarolták a Léván tartózkodó több mint 200 ukrán menekültet. A Junior művelődési központban nyitották meg múlt hét szerdán az adományboltot és az ukrán nappali központot. 

Ján Krtík, Léva polgármestere elmondta, a Szlovák Vöröskereszt Lévai Területi Szervezetével, a Medulienka baba-mama központtal, a Barsi Könyvtárral együttműködve hatékonyan segíthetik a rászorulókat.

A művelődési központ előcsarnokában szerdánként 16 és 17 óra között fogadják az ukrán lakosokat az ingyenes zónában, ahol tartós élelmiszert, tisztálkodó és tisztítószereket, papírpelenkát, ruhaneműt választhatnak a háború elől menekülők. Az áru jelentős részét adományokból és az egyik áruházlánc rendszeres szállítmányaiból állították össze. Az ingyenboltba még be kell szerezniük egy hűtőt, hogy tejtermékeket kínálhassanak a rászorulóknak. Az ukrán kisgyerekes édesanyák elsősorban zab- és kukoricapelyhet, továbbá kölest keresnek, és kelendő a friss zöldség.

Martina Šlapáková, a Medulienka központ társalapítója és a nappali központ, valamint az ingyenbolt egyik ötletadója elmondta, az ukrán családokat érkezésük óta segítik, támogatják és rendkívül nagy örömmel tölti őket el a város és a szervezetek összefogása. Michaela Chmelová a vöröskereszt lévai területi szervezetének elnökének tájékoztatása szerint önkénteseik február 24-e óta folyamatosan dolgoznak. Katarína Felixová, a Parkinson-kórral élők lévai regionális szervezetének elnöke szervezetük tagjaival sem nézhették tétlenül az otthonaikból menekülők áradatát.

„Rendkívül készséges lakosaink vannak, magánszemélyek nyújtottak szállást és cégek kínáltak fel ideiglenes menedéket az érkezőknek. A Margita-Ilona rekreációs központban szintén ki tudunk alakítani szükségszállást.” – monta el Ján Krtík. Létrehoztak egy babasarkat is, hogy a hivatalos ügyeiket intéző édesanyákat tehermentesítsék. Az elmúlt két hónapban 65 nő, édesanya számára sikerült munkát találniuk Léván. A Junior központ emeleti termében pazarul berendezett baba-mama sarok létesült, a gyereksaroknál frissítőt kínálnak majd a gyerekeknek, és az ukrán szülők az itt található számítógépen megírhatják az életrajzukat.

Az ukrán könyvtárosoknak a Nemzeti Kulturális Alap ösztöndíj támogatásával álláslehetőséget kínálhatnak fel.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Száz Ildikó felvételei

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek