Borisz Nyemcov utcában a pozsonyi orosz nagykövetség

Borisz Nyemcov, Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb néhai kritikusáról kapta új nevét egy utca Pozsonyban – írta meg az Aktuality. Itt található a pozsonyi orosz nagykövetség épülete is. Az önkormányzat az orosz agresszió ellen tiltakozik ilyen módon (is).

A 2015 elején meggyilkolt Nyemcovról a Godrova utca egy részét nevezik el, amelyen Oroszország nagykövetsége is található. Az orosz nagykövetség pillanatnyi címe Godrova 4, mostantól viszont az utca annak az ellenzéki politikai vezetőnek a nevét viseli, akinek a meggyilkolását az orosz rezsimhez kötik.

Az utcanévváltásról szóló határozatot csütörtökön hagyták jóvá a fővárosi képviselők. A javaslattal Óváros állt elő, az eredeti javaslatban pedig az szerepelt, hogy az egész utcát átneveznék. Ezen végül a lakosok egy részének nemtetszése miatt módosítottak. A Godrova utcát a Palisádytól kezdődően az első kanyarjáig nevezik át.

Az óvárosi önkormányzat emellett átnevezte az egyik helyi járdát is Borisz Nyemcov sétányra.

Ki is volt Borisz Nyemcov?

Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz párt társelnökét 2015. február 27-én Moszkva központjában, a Kreml faláig átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon lőtték agyon, ahol egy hölggyel, Anna Duricka ukrán modellel sétált. A támadó négy golyót eresztett a politikus hátába, a hölgynek nem esett bántódása.
A támadóiként azonosított öt csecsen férfit 2017 júniusában ítélték el. A Nyemcov személyéhez és politikai nézeteihez közelállók azonban kételkedtek az eljárás tisztaságában és úgy vélték, hogy a nyomozás nem vezetett el a bűncselekmény igazi megrendelőjéhez. Az eljárás bírálói kifogásolták egyebek között, hogy a hatóságok nem bocsátották a bíróság rendelkezésére a bűntényről a biztonsági kamerák által készített felvételeket, a gyilkos fegyver nem került elő és tisztázatlan körülmények között az egyik vádlott is életét vesztette.
Nyemcov a 90-es évek elején a Nyizsnij Novgorodi körzet kormányzója volt. A Szovjetunió széthullását követően Borisz Jelcin kormányai gazdasági reformprogramjának egyik fő megalkotója volt, és Jelcin lehetséges utódjaként is emlegették.
Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusai közé tartozott. 2007 és 2011 között háromszor is letartóztatták kormányellenes tüntetéseken való részvétel miatt. Egyike volt a “Putyinnak mennie kell” elnevezésű kampány petíciója aláíróinak.
A Guardian napilap szerint a halálakor 56 éves Nyemcov az azt megelőző években több cikket is írt, amelyekben összefüggésbe hozta Putyint és környezetét a korrupcióval, például a szocsi olimpia kapcsán.
Nyemcov a Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Forrás: aktuality.sk, parameter.sk

Fotó: paraméter

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek